Bojuje se především ve dvou největších městech Ukrajiny. V Charkově, který leží na Východě země nedaleko hranic s Ruskem a v blízkosti Luhanské oblasti, došlo v noci z zásahu devítipatrové budovy. Ta se následkem výbuchu zřítila. O život přišla jedna žena, osmdesát lidí s podle poslkého deníku Gazeta Wyborcza podařilo zachránit. Do Charkova dokonce na krátkou dobu vstoupily ruské jednotky, ty se ale obráncům podařilo zneškodnit a znovu získat kontrolu nad městem.

Hlavním cílem ruské invaze je však ukrajinská metropole Kyjev. Tady došlo v noci ke dvěma mohutným explozím. Při té první byl krátce po půlnoci raketovým útokem zasažen zásobník s ropou. Podle deníku Kyiv Indipendent se požár nepodařilo zlikvidovat ani v ranních hodinách. Druhou explozi způsobil zásah plynového vedení.

Ruské jednotky narážejí na Ukrajině na tuhý odpor, podle americké CNN navíc čelí nečekaným problémům se zásobováním vlastních jednotek. „Na bojišti utrpělo Rusko větší ztráty jak lidské, tak materiální, než předpokládalo. Částečně je důvodem to, že dobře funguje ukrajinská protivzdušná obrana a Rusku se zatím nepodařilo vytvořit si ve vzduchu převahu,“ píše analytik Jim Sciutto.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lidi z celého světa, aby přišli na Ukrajinu bojovat proti ruské invazi. „Ukrajinci ukázali kuráž bránit svou zemi a zachránit Evropu a její hodnoty od Ruského útoku. Není to jen ruská invaze na Ukrajinu, ale začátek války proti Evropě. Občané světa, přátelé Ukrajiny, míru a demokracie, kdokoli, kdo by se chtěl připojit k obraně Ukrajiny, Evropy a světa může přijít a bojovat po boku Ukrajinců proti ruským válečným zločincům,“ uvedl v prohlášení.

Stejně se na twitteru vyjádřil i ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Cizinci ochotní bránit Ukrajinu a světový řád jako součást Mezinárodní legie teritoriální obrany Ukrajiny, vyzývám vás abyste oslovili ukrajinské konzuláty a velvyslanectví ve svých zemích. Společně jsme porazili Hitlera a Putina porazíme také,“ napsal.

Ruský prezident Vladimir Putin v odpoledních hodinách nařídil uvést ruské jaderné zbraně do vysokého stavu pohotovosti. „Nejen že západní země přijímají proti Rusku nepřátelská ekonomická opatření, ale lídři velkých zemí NATO pronášejí o naší zemi agresivní stanoviska,“ uvedl.  

Boje pokračují

Hlavní město Kyjev je i přes ruské ostřelování a útoky stále v rukou ukrajinských sil. „V noci došlo k několika střetům s ruskými sabotéry,“ potvrdil Mykola Povoroznyk z kyjevské radnice.

Večer se objevila informace o tom, že ruská armáda obsadila všechny příjezdové cesty do města a Kyjev se tak ocitl v obležení. Starosta města Vitalij Kličko však později uvedl, že jeho údajná slova byla podvrhem a Kyjev se v obklíčení nenachází.

„Tři dny, které jednou provždy změnily naši zemi a svět. Kde jsou ti, kteří říkali, že dobyjí Kyjev do dvou hodin? Nevidím je. Slyším jen jejich výmluvy. Místo toho vidím hrdinskou armádu, domobranu, nebojácné pohraničníky, obětavé záchranáře a spolehlivé policisty. Vidím tisíce obyvatel se zbraněmi v rukou, kteří se zapojují do obrany a bojují,“ napsal na facebooku ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Situace v ukrajinském městě Užhorod nedaleko hranic se Slovenskem
EXKLUZIVNĚ: Ukrajinské ženy a děti odjíždí. Muži se ale hlásí do armády a bojují

Statečnost ukrajinských obyvatel ilustrují i videa na sociálních sítích. Na těch jsou vidět jedinci, kteří se nebojí diskutovat s ruskými vojáky nebo blokovat ruským tankům cestu vlastními těly.

Zdroj: Youtube

Ukrajinským jednotkám se daří útočit také na ruské vojenské konvoje. Vídeo z jednoho z takových útoků zveřejnil server Korrespondent.net.

Zdroj: Youtube

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se jeho jednotkám podařilo obklíčit města Cherson a Berďansk. V odpoledních hodinách byly výbuchy slyšet v jihoukrajinském městě Žitomir.

Rusové v Charkově

Krátce po sedmé hodině ráno se části ruských jednotek podařilo proniknout do ulic Charkova. „Došlo k prolomení pozic a lehké jednotky pronikly i do centrální části města,“ informoval radní Charkovské oblasti Oleg Sinegubov a vyzval obyvatele, aby nevycházeli z domovů a úkrytů.

„Ruská vozidla a speciální jednotky vstoupily do Charkova, podle náměstka ministra vnitra probíhají ostré střety s ukrajinskými ozbrojenými složkami. Vyzývá civilisty aby zůstávali doma a stříleli na okupanty z oken, házeli Molotovovy koktejly,“ píše na twitteru reportérka Olga Tokariuková.

Polský deník Gazeta Wyborcza upozornil na video ze sociálních sítích, na kterém je vidět ruský vojenský konvoj projíždějící některou z částí Charkova. Po chvíli jsou slyšet hlasité výstřely, které zřejmě vycházejí z jednoho z přilehlých domů. Ukrajinské úřady v minulosti vyzývaly, aby lidé na invazní jednotky stříleli.

Ruští vojáci, kteří od prvních dnů invaze čelí potížím se zásobováním, rabují v Charkově místní obchody. Situaci zachytily bezpečnostní kamery.

I v Charkově se ruským agresorům postavili na odpor místní obyvatelé. Velká skupina civilistů se postavila do cesty ruským tankům a dočasně zastavila jejich postup.

Krátce před desátou hodinou zveřejnila ukrajinská média informace o tom, že se část jednotek, které vstoupily do města, podařilo zlikvidovat. Podle předběžných informací se do ulic města dostala jen menší skupina. V poledne pak úřady oznámily, že je Charkov znovu pod plnou kontrolou ukrajinských sil.

Civilní oběti

Stále častěji se objevují hrozivé zprávy o zasažených civilních budovách. V sobotu byl výrazně poškozen výškový obytný dům v centru Kyjeva, v noci pak ruské dělostřelectvo zasáhlo dětskou onkologickou kliniku v Kyjevě. Při útoku zahynul šestiletý chlapec a dalších pět lidí včetně dvou dětí bylo zraněno.

Ukrajina na svém Twitteru zveřejnila karikaturu Hitlera s Putinem.
Putin jako Hitler a Stalin. Z vtipných karikatur srší mrazivá realita

V ranních hodinách se v některých městech znovu ozývaly sirény varující před útokem ze vzduchu. Ve městě Očtyrka v Sumské oblasti zahynulo šest lidí, mezi nimi i sedmileté děvče.

Hrozivý případ zveřejnil na facebooku kyjevský radní Volodymyr Bondarenko. Ruští sabotéři podle něj v noci zastřelili rodiče tří dětí a jejich malou dceru. Další dvě děti bojují o život v nemocnici. „Jmenovala se Pauline a chodila do čtvrté třídy. Dnes ráno ji a její rodiče zastřelily ruské SRG (sabotážní a průzkumné jednotky - pozn. red.),“ napsal.

Od začátku ruské invaze zahynulo podle deníku Kyiv Indipendent 240 civilistů. Organizace spojených národů (OSN) však odhaduje, že toto číslo bude daleko vyšší poté, co dojde k prohledání trosek.

Mírová jednání

Obě strany konfliktu se již v předchozích dnech shodly na ochotě jednat o mírovém řešení situace. Ruská strana vyslala delegaci do běloruského Minsku. Ten ale jako místo pro mírové rozhovory ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá. Důvodem je podíl Běloruska na ruské invazi. Kyjev se nebrání jednání na neutrální půdě, opakovaně však zdůraznil, že je otevřen jednání, nikoli přijímání ultimát.