Podle zdroje z prokuratury, na který se odvolává AFP, útočil v Nice 21letý migrant z Tuniska, který se dostal do Evropy teprve před několika týdny přes italský ostrov Lampedusa. Na ostrově podle deníku Il Messaggero přistál koncem září a po dvoutýdenní karanténě byl převezen do apulijského přístavu v Bari. Poté nelegálně překročil hranice do Francie.

K útoku došlo okolo deváté hodiny ráno. Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin potvrdil, že ve městě probíhá policejní operace. „Vyhýbejte se místu činu a následujte pokyny policie. Po setkání se starostou Nice jsem svolal na ministerstvu krizové jednání,“ uvedl. Schůzky se zúčastní také francouzský premiér Jean Castex a prezident Emmanuel Macron.

„Jsem na místě a spolupracuji s policií, která pacahtele útoku zadržela. Potvrzuji, že vše napovídá tomu, že útok v bazilice Notre-Dame de Nice byl teroristickým činem,“ napsal na twitteru starosta města Christian Estrosi. Reportérům později sdělil, že útočník měl po zatčení vykřikovat „Allahu Akbar“ (Bůh je veliký - pozn. red.)

„Policie útočníka postřelila, byl převezen do nemocnice a je naživu,“ řekl reportérům Estrosi. „Co je moc, to je moc. Je čas, aby Francie přitvrdila a vymýtila ze svého území islamo-fašismus,“ prohlásil.

Policie později potvrdila, že při útoku zahynuli tři lidé. Nejméně jedna z obětí byly podle deníku Daily Mail při útoku dekapitována (oddělení hlavy od těla - pozn. red.).

Bazilika Notre-Dame de Nice přitom podle České televize patřila mezi objekty, které v uplynulých dnech obdržely sérii výhružek. Zda pachatel jednal samostatně, nebo šlo o organizovanou akci, zůstává předmětem vyšetřování.

Macron následné tiskové konferenci vyjádřil solidaritu a podporu všem katolíkům a městu Nice. Apeloval na jednotu národa. Zdůraznil, že Francie neustoupí násilí. Vojáci při svátku všech svatých ochrání náboženská místa.

„Obracím se na všechny Francouze, i ty kteří žijí v zahraničí, katolíky. I ty po útocích v roce 2016. Jsou to opět katolíci, proti kterým byl veden útok. Naše země je ohrožena. Každé náboženství musí mít svobodu. Celý národ proto stojí po boku našich spoluobčanů katolíků," řekl Macron. 

Obrátil se pak přímo na starostu Nice. „Pane starosto, vaši občané trpí, již potřetí jsou zasaženi tímto šílenstvím islamistických teroristů. S vaším městem soucítí celá země. A já oceňuji solidaritu celého národa," dodal Macron s tím, že útoky jsou vedeny kvůli oddanosti svobodě. „Chceme zastávat svobodu vyznání a nechceme ustoupit násilí. Zdůrazňuji, že neustoupíme z ničeho," řekl Macron. V nadcházejících hodinách budou podle něj zmobilizováni vojáci, aby zajistili bezpečí.

„Povoláme tři až sedm tisíc vojáků, kteří budou v terénu a budou chránit veškerá místa vyznání, zejména kostely tak, aby svátek všech svatých mohl proběhnout za běžných podmínek," dodal.

Další incidenty

K dalšímu incidentu došlo dnes v Avignonu. Policie zde zastřelila muže, který ohrožoval kolemjdoucí nožem. Stejně jako útočník v Nice měl vykřikovat „Allahu Akbar“. Muž se měl pokusit napadnout policisty krátce po 11. hodině. Informaci deníku Midi Libre potvrdila policie. 

Terčem útočníka se stala také budova francouzského konzulátu ve městě Džidda v Saudské Arábii. Pachatel byl zadržen poté, co nožem napadl strážného. Informaci potvrdila v tiskovém prohlášení francouzská ambasáda.

Vražda učitele

K útoku došlo jen krátce poté, co Francií otřásla vražda učitele Samuela Patyho. Ten byl na ulici popraven útočníkem čečenského původu poté, co během vyučování o svobodě projevu žákům ukázal karikatury islámského proroka Mohameda. 

Hurikán Zeta (na satelitním snímku), který ve středu dorazil k jihovýchodnímu pobřeží amerického státu Louisiana, se přesouvá na severovýchod a způsobuje záplavy i rozsáhlé výpadky elektrického proudu
Hurikán Zeta zasáhl pobřeží USA. Způsobuje záplavy a výpadky proudu

Po činu francouzské úřady znovu ujistily, že zobrazování karikatur je v souladu se zákonem. Napříč zemí se pak uskutečnilo několik pochodů solidarity, na kterých lidé nesli transparenty s podobnými kresbami. To vyvolalo hněv v části muslimských zemí, které obvinily prezidenta Macrona z prosazování protiislámské politiky.