V čem jsou německé volby přelomové? V tom, že v nich prohrála CDU/CSU dosluhující a už nekandidující kancléřky Angely Merkelové ? Co změní vítězství sociálních demokratů?
To, do jaké míry jsou přelomové, se ukáže, až se sestaví nová německá vláda. I když zásadní jsou už nyní minimálně v tom, že přepsaly politickou mapu Německa. Je poměrně pravděpodobné, že CDU/CSU půjde po šestnácti letech do opozice. A je téměř jisté, že ve vládě budou dvě menší strany, Zelení a liberální FDP. Může to být podobná změna jako volby v roce 1998, kdy po prohře Helmuta Kohla nastoupila vláda sociálně demokratického kancléře Gerharda Schödera. A mnohé věci, které do té doby dozrávaly, se najednou projevily.

A jaká čeká Německo největší změna? Bude ještě více zelené?
Ano. Vyplývá to z požadavků voličů. Všechny strany si vyhodnotily, že důležitá pro ně je klimatická změna a že zanedbaná opatření na její omezení jsou hlavní téma. Proto přijde zvýšené tempo zavádění těchto opatření. Někde v pozadí bude digitalizace a modernizace Německa, omezení byrokracie a obnova ekonomiky.

Vyjednávání nové vládní koalice asi nebude jednoduché?
Bude nejen složité, alei velmi dlouhé.

Jeden ze dvou předsedů Alternativy pro Německo Jörg Meuthen
Češi pozor! Německé pohraničí zhnědlo, vyhrála extrémní pravice

To znamená, že Německo se bude teď zabývat více samo sebou než EU a světem?
Ano, to bylo jasné už před volbami. Musíme Německu dopřát trochu času, na sestavení kabinetu a na převzetí moci, navíc v kombinaci tří stran. Společně s francouzskými volbami to bude znamenat, že významná rozhodnutí v EU se budou přijímat až v půlce příštího roku. A o to větší význam bude mít v té době probíhající české předsednictví v Unii.

Milan Nič 

Dnes je seniorním analytikem Německé společnosti pro zahraniční politiku v Berlíně. Před tím pracoval mj. jako ředitel Robert Bosch Center pro střední Evropu a v Globsecu.

Byl též poradcem slovenského ministerstva zahraničí či zmocněncem EU v Sarajevu.

Pokud jde o zelenou politiku, bude mít německá vláda sílu prosadit zvýšené tempo i na unijní úrovni?
Na evropské úrovni už velmi ambiciózní cíle jsou. Teď půjde víc o jejich prosazení. Nová německá politická konstelace bude znamenat větší důraz právě na prosazení těchto cílů, bez výjimek a zpomalování a možná s větším množstvím regulace.

To bude tedy znamenat přísnější postoj vůči zemím jako Česko a Polsko, které v tyto výjimky a pro ně pomalejší tempo doufaly?
Ano, tyto výjimky nebo pomalejší tempo bude těžší prosadit. Mnohá klimatická opatření budou přitom zavádět pobočky německých koncernů v našich zemích. Ale německé firmy v Německu už toto rozhodnutí přistoupit na klimatickou politiku udělaly. A nyní čekají na spolupráci našich vlád a zavádění zákonů.

Znamená to tedy, že v Německu třeba rozhodnutí, že se budou vyrábět jen elektromobily, prostě padlo?
Směr je jasný, ale stále není jasné tempo. Volby daly zprávu o tom, že němečtí voliči si přejí více kroků, i těch radikálnějších, ke snižování emisí. A v tom je česká společnost jinak naladěná.

Jinak naladění Češi jsou i v jaderné energetice. Může to být zásadní problém, když jádro v Německu končí?
Jádro v těchto volbách nebylo velkým tématem, ale pro stranu Zelených je významné. Pokud se bude řešit, tak ne na česko-německé, ale na unijní úrovni.

Kandidát německých sociálních demokratů na kancléře Olaf Scholz (uprostřed) po zveřejnění prvních výsledků německých parlamentních voleb, 26. září 2021
Sociální demokraté vyhráli německé volby. Vládnout ale nemusí

Právě tam je ale česko-německá spolupráce malá?
Ano, a to odsud z Berlína často zaznívá. Německo se chce bavit s Prahou na úrovni EU a o unijních tématech. A Praha neustále vytahuje česko-německé vztahy, bilaterální komunikaci.

Zvýší se s novou vládou tlak na český střet zájmů Andreje Babiše a dodržování vlády práva v Polsku a Maďarsku?
Jednoznačně ano. Bude víc konfrontace. Byť neočekávám, že by to dospělo až k nějakému vylučování z Unie.

Co by mělo ve vztazích s Německem změnit Česko?
Německo má devět sousedů. A i Dánsko, které podobně jako Česko nemá euro, má s Německem daleko mohutnější dialog. Ale ten je o EU, o tom, kde mají společný zájem. Česko to musí už konečně začít dělat také.

Co vás zajímá na Evropské unii?

Zdroj: DeníkStojíme o vaše názory, příběhy, příklady od vás, z vašeho nejbližšího okolí. Co dobrého vám přineslo členství Česka v EU? Čím vás Unie zklamala a čím vás štve? Kam u vás ve vesnici, městě či okrese šly peníze z evropských fondů, a měly jít zrovna tam? Jsou vám k něčemu otevřené hranice uvnitř Unie? Co vám přináší možnost pracovat a žít kdekoli v Evropské unii? Měli by mít mladí Češi nadále možnost studovat na vysokých školách v celé Evropské unii? Jak vám pomohlo, že Unie nařídila snížit ceny telefonických hovorů do zemí EU? Je dobře, že Unie zakáže plastové příbory a brčka? Mělo by Česko přestat těžit uhlí, jak to požaduje Brusel? Pište na adresu či e-mail: Evropa pro Čechy Deník, VLM, U Trezorky 921/2 158 00, Praha-Jinonice e-mail: lubos.palata@denik.cz