S uvolněním restrikcí se sice pojilo určité riziko, Plenkovič však ujišťuje, že vláda jednala na základě dat a predikcí expertů. „Uzamkli jsme hranice, když epidemie začala, a myslím, že jsme udělali velmi dobře a uchránili zdraví našich občanů,“ uvedl Plenkovič pro list Dubrovnik Times.

„Postupně jsme ale na přelomu dubna a května začali otevírat hranice, takže jsme mohli začít v Chorvatsku vítat zahraniční turisty,“ dodal premiér s tím, že bylo třeba počítat i s omezeným rizikem přenosu nákazy.

Cestující si 1. 9. 2020 zase museli nasadit roušky ve vozech pražské MHD.
Belgie označila Prahu za rizikové místo. Stejný krok udělalo i Německo

„Během posledních týdnů sice počet nakažených vzrostl, ale máme stále velmi nízkou úmrtnost, pět lidí na sto tisíc, což je mnohem méně než kterákoli jiná země v Evropě,“ uklidňoval Chorvaty premiér. „Dokázali jsme spojit zájem chránit zdraví našich občanů a zároveň zajistit příjmy jednoho z nejdůležitějších odvětví naší ekonomiky,“ cituje Plenkoviče list.

Podle internetových stránek chorvatské agentury pro cestovní ruch ale boj o turisty ani s koncem hlavní sezony a novými restrikcemi různých zemí Chorvatsko nevzdává.

Sleva na test

„Chorvaté bojují o každého hosta. Některé luxusní hotely nabízejí zdarma testy na koronavirus hostům z těch zemí, které vyzvaly své občany k návratu do vlasti, a pokud neuposlechnou, musí se prokázat negativním testem, jinak půjdou do karantény,“ uvádí server Chorvarsko.cz.

Siemens Vectron v barvách RegioJetu.
Maďarsko zavírá hranice: RegioJet ruší spoje, ČD pojedou s omezeními

To se podle něj zatím týká Rakouska, Slovinska, Itálie a Maďarska. Hlavní podle serveru je, aby turisté neodjížděli a zůstali v hotelu co nejdéle.

Ve městě Ráb podle jeho informací například poskytují turistům z těchto zemí a všem ostatním turistům, kteří stráví v ubytování v soukromí minimálně sedm dní, padesátiprocentní slevu na test na koronavirus.