Starostové v senátních volbách obhajovali tři mandáty, podařilo se jim však vybojovat hned osm senátorských křesel. Tři pak hnutí STAN získalo jako lídr koalic a další dva noví senátoři kandidovali s podporou Starostů. Volby představují drtivé vítězství opozice, která získala 26 ze 27 možných mandátů.

„Děkujeme vám za STAN i naše partnery. Našich letošních 11 senátorů a další 2, které jsme podpořili koaličně, neznamená jen komoru parlamentu plnou demokratů a možnost nejsilnějšího klubu. Ale hlavně jistotu, že se bude někdo bít za vás a za váš region. Mám z toho velkou radost,“ komentoval úspěch na twitteru šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Volby do senátu v Kladně, II. kolo.
ON-LINE: Ve volbách uspěli Němcová či Láska. Kandidáti ANO a ČSSD propadli

Vládní koalice dokázala získat jediného senátora, tím bude Ondřej Feber, který uspěl v klání na Karvinsku. Hnutí ANO tak v letošních volbách ztratilo jeden mandát, ČSSD pak neobhájila ani jeden z dosavadních deseti mandátů.

„Volby bereme jako jednoznačnou prohru. Naši kandidáti kampaň neošidili. Víme bohužel, že pro naše voliče není Senát tak důležitý jako pro voliče opozice. Rozhodla jejich disciplinovanost a motivace," reagoval na výsledek šéf ČSSD Jan Hamáček.

Výsledky v jednotlivých obvodech

Jediným kandidátem, kterému se podařilo do Senátu proniknout již minulý týden v prvním kole, byl někdejší starosta Krásné Lípy na Děčínsku a stávající senátor zdejšího obvodu Zbyněk Linhart (STAN). Ve zbývajících 26 regionech tak došlo na souboje dvou nejúspěšnějších kandidátů.

Na Chebsku vybojoval senátorský mandát kandidát Starostů a nezávislých Miroslav Plevný, kterému svůj hlas odevzdalo zhruba 70 procent voličů. Poraženou tak zůstává kandidátka hnutí ANO Jaroslava Lampertová Brožová.

Senátorem za volební obvod Louny se stane Ivo Trešl (STAN), který se ziskem téměř šedesáti procent hlasů porazil Vladimíra Drápala, kandidujícího za koalici ODS, TOP 09, KDU-ČSL a KAN.

Podobným rozdílem zvítězil v obvodu Plzeň-město kandidát ODS Lumír Aschenbrenner, který v duelu porazil soupeře z Pirátské strany Daniela Kůse.

Naprosto vyrovnaný byl do posledních okamžiků boj o senátorský mandát na Strakonicku. Druhým nejtěsnějším rozdílem druhého kola voleb zvítězil Tomáš Fiala (ODS), který se umístil přer Lubošem Peterkou (KDU-ČSL) o pouhých 45 hlasů.

Vyrovnaný je také souboj na Pelhřimovsku. Těsný náskok má před sečtením posledních volebních okrsků kandidát Svobodných Jaroslav Chalupský, kterého zatím podpořilo zhruba o 700 voličů více, než dosud nejdéle sloužícího senátora v Česku Milana Štěcha (ČSSD).

Senátorem za příbramský obvod číslo 18, který částečně zasahuje také do politického okresu Benešov, bude starosta Petrovic u Sedlčan Petr Štěpánek (STAN). Získal téměř 70 procent hlasů.

Hned ve třech volebních obvodech vybírali nového senátora voliči z Prahy. Na Praze 9 zvítězil se ziskem téměř 55 procent hlasů David Smoljak (STAN) kandidující za koalici STAN, Pirátů a TOP 09. Hlasování ve volebním obvodu Praha 1 ovládla dosavadní poslankyně Miroslava Němcová (ODS) kandidující s podporou STAN a TOP 09. Na Praze 3 pak svůj mandát dokázal obhájit senátor Václav Láska (SEN 21).

Obvod 27 - Praha 1, Václav Hampl (KDU + Z + PRAHA + SEN), Miroslava Němcová (ODS + STAN + TOP 09)
PŘEHLEDNĚ: Boje o Senát vrcholí. Kdo se utká ve druhém kole voleb?

V kladenském volebním obvodu neuspěl někdejší ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Senátorkou se stane jeho soupeřka Adéla Šípová (Piráti), kterou si vybralo 67 procent voličů.

Voliči na Českolipsku si ve druhém kole zvolili kandidáta koalice STAN a SLK Jiřího Voseckého. Ten svého soupeře Víta Vomáčku (ODS) porazil o zhruba 700 hlasů.

Rozhodnut je již souboj o senátorské křeslo na Trutnovsku, kde s jednoznačným náskokem zvítězil starosta Vrchlabí Jan Sobotka. Po dvouletém působení po zvolení v doplňujících volbách v lednu 2018 si tak Sobotka zřejmě užije plnohodnotný mandát v horní komoře Parlamentu. „Rád bych poděkoval všem lidem, kteří mě podpořili, včetně mojí rodiny, která to neměla jednoduché," reagoval na výsledky hlasování Jan Sobotka. Velkou oslavu neplánuje. "Jen si přiťukneme v rodinném kruhu šampaňským,“ prozradil.

Vítězem hlasování na Kolínsku se stal ředitel kolínské knihovny Pavel Kárník (STAN), který získal přízeň téměř osmdesáti procent voličů.

Jednoznačné vítězství ve volebním obvodu Hradec Králové vybojoval Jan Holásek, který se ziskem více než sedmdesáti procent hlasů porazil svého soupeře z hnutí ANO Jiřího Maška. V Senátu se podle svých slov stane členem klubu hnutí Senátor 21. „S podporujícími stranami jsem byl takto dohodnutý. Chtěl bych ale také zmínit, že mým navrhovatelem bylo HDK, které mi před několika lety umožnilo pustit se v Hradci Králové do komunální politiky, za to jim moc děkuji,“ uvedl.

Senátorem za volební obvod Rychnov nad Kněžnou se podle propočtů ČTK stane Jan Grulich (TOP 09, KDU-ČSL, LES a Piráti). Svůj hlas mu odevzdalo zhruba šedesát procent voličů. 

Senátorský mandát nedokázal na Žďársku vybojovat místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmadra, kterého podpořilo pouze 40 procent voličů. Vítězem se stal kandidát KDU-ČSL Josef Klement. „Přiznám se, že jsem myslel, že rozdíl hlasů bude těsnější. Ale potěšila mě přízeň voličů,“ řekl Klement. 

Vítězem druhého kola senátních voleb na Znojemsku se stane starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (ODS+STAN+TOP 09). Podařilo se mu získat hlasy od téměř 56 procent voličů.

Vůbec nejtěsnější souboj probíhal na Vyškovsku, kde o vítězi v klání mezi Karlem Zitterbartem (STAN) a Jaroslavem Klaškou (KDU-ČSL + ODS + TOP 09) rozhodovaly pouhé desítky hlasů. Vítězem se nakonec rozdílem 27 volebních lístků stal první jmenovaný.

Neúspěchem skončilo druhé kolo voleb také pro bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou. Ta ve volebním obvodu Brno-město nedokázala zvítězit nad bývalým ředitelem Fakultní nemocnice Brno Romanem Krausem (ODS). „Pocity jsou pozitivní, protože jsme tomu věnovali půl roku práce. Vítězství je oceněním mého týmu,“ okomentoval volební výhru Kraus.

Senátorkou za Přerovsko se stane Jitka Seitlová (KDU-ČSL), pro kterou hlasovalo téměř 56 procent všech voličů, kteří dorazili k urnám.

Téměř rozhodnuto je také na Olomoucku, kde po sečtení 80 procent hlasů drží jednoznačný náskok kandidát hnutí STAN Marek Ošťádal.

Senátní volby 2020. Před volební místností ve Vodičkově ulici.
U voleb je často veselo. Lidé žádají roušky jako suvenýr

Ve volebním obvodu Frýdek-Místek uspěla kandidátka hnutí STAN Helena Pešatová. Té svůj hlas odevzdalo více než 54 procent voličů. Jejím soupeřem byl Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Senátorem za volební obvod Ostrava-město bude na dalších šest let Ondřej Šimetka (nestraník za ODS). Na straně poražených skončil kandidát hnutí ANO Zdeněk Jiříček, kterého podpořilo jen 32 procent voličů.

Jediný mandát pro hnutí ANO premiéra Andreje Babiše vybojoval na Karvinsku Ondřej Feber. V těsném souboji, který rozhodlo pouhých 84 hlasů, porazil kandidáta ČSSD Radka Sušila.

Obyvatele volebního obvodu Zlín bude následujících šest let v Senátu zastupovat Tomáš Goláň (SEN 21), kterého v boji s Pavlem Stodůlkou (NEZ) podpořilo 59 procent voličů.

Porážkou skončila obhajoba funkce pro dosavadního senátora Ivo Valentu (Soukromníci). Tomu se na Uherskohradišťsku podařilo přesvědčit pouze necelých 40 procent hlasujících a v horní komoře parlamentu ho tak nahradí Jozef Bazala (KDU-ČSL).

Reakce politiků

„Blahopřeji všem zvoleným senátorům a přeji hodně úspěchů a radosti z jejich práce. Velkou osobní radost mám z úspěchu Mirky Němcové, Jana Grulicha, Jana Holáska, Tomáše Třetiny a Josefa Bazaly. Ať se daří,“ napsal na twitteru Miroslav Kalousek.

Žena hlasuje 9. října 2020 ve volební místnosti v Základní škole Štefcova v senátním obvodu Hradec Králové
První den senátního finále skončil. Zájem voličů byl nízký

„Gratuluji všem zvoleným senátorkám a senátorům. Děkuji všem občanům, kteří v této době přišli volit. Opozice v Senátu výrazně posílila, vládní strany utrpěly volební Waterloo,“ komentoval šéf ODS Petr Fiala.

„Myslím si, že výsledky jasně dokazují, že když opozice dokáže spolupracovat, dokáže vyhrávat v krajských volbách, dokáže vyhrávat i v senátních volbách. Je to určitě povzbuzení pro spolupráci pro sněmovní volby,“ komentoval výsledky lídr KDU-ČSL Marián Jurečka.

Volební účast

Účast ve druhém kole senátních voleb byla výrazně nižší než v kole prvním, které proběhlo současně s volbami do krajských zastupitelstev. Minulý týden dorazila k urnám více než třetina oprávněných voličů, tentokrát si cestu do volebních místností našlo zhruba šestnáct procent lidí.

Sčítání hlasů probíhalo tentokrát poměrně rychle. První výsledky převzali odborníci z Českého statistického úřadu již necelou čtvrthodinu po uzavření volebních místností. „Data z prvního okrsku převzal ČSÚ ve 14:14. Šlo o okrsek číslo 6 v Moravském Berouně,“ informoval ČSÚ na svém twitteru.