Nejvíce vitaminů a minerálů, jejichž obsah je právě v nových bramborách vysoký, uchováte vařením nebo pečením ve slupce. Opravdu jsou tak zdravé? Vážně ano, je v nich dokonce vitamin C, jenž se však tepelnou úpravou ztrácí. Brambory obsahují také vitaminy skupiny B a mnoho minerálů jako třeba draslík nebo hořčík. Ty nové se výtečně hodí při dietách, navíc také čistí organismus a pomáhají ledvinám při odvodňování.
Nejjednodušší a nejchutnější recepty na zpracování nových brambor se dají shrnout do několika hesel: vaření, máslo, slanina, cibulka, zapíjení mlékem. Každý má svou oblíbenou kombinaci.
My vám dnes možná rozšíříme obzor něčím novým – jsou to čtyři recepty, které nejsou ještě tak známé, aby ve velkém kolovaly po českých domácnostech. Výborná polévka, plněné brambory, letní salát, bramborový koláč. Pojďte je vyzkoušet, stojí to za to.
Bramborová polévka s jarní zeleninou
Ingredience
- 500 g nových brambor
- 1 litr vývaru (hovězí, zeleninový)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g čerstvého hrášku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 50 g celeru
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
Postup
V hrnci rozpusťte máslo a na něm osmahněte cibulku. Do ní vložte na osminky nakrájené nové brambory i se slupkou a mrkev, petržel a celer na kousky. Chvíli poduste, potom přidejte prolisovaný česnek a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte asi dvacet minut. Nakonec přisypte kuličky čerstvého hrášku a povařte ještě tři minuty. Polévku nezahušťujte, vynikne chuť zeleniny i nových brambor. Zdobit můžete čerstvou petrželkou, hrachovými lístky nebo pažitkou.
Letní bramborový salát
Ingredience
- 500 g nových brambor
- 1 svazek ředkviček
- 200 g zelených fazolek
- hrst polníčku
- hrst rokety
- na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl, pepř
Postup
Nové brambory jen omyjte a ve slupce je krátce povařte v osolené vodě. Alespoň šestiminutovým varem by měly projít i očištěné fazolky. Ředkvičky nakrájejte na jemné plátky, polníček a roketu omyjte a osušte. Okapané vychladlé brambory nakrájejte na plátky, fazolky na kousky a promíchejte je s polníčkem a roketou. Nakonec vše přelijte zálivkou, kterou připravíte takto: do misky vlijte olej a metličkou jej promíchejte s octem, solí, pepřem a hořčicí.
Plněné brambory
Ingredience
- 400 g velkých nových brambor
- 200 ml zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 150 ml slunečnicového oleje
- sůl, pepř
Postup
Vyberte ty největší brambory, omyjte je, i se slupkou je dejte na pekáček vyložený pečícím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte je zhruba dvacet minut při teplotě 180 °C. Po vyjmutí je nechte vychladnout a rozkrojte na poloviny. Vydlabejte měkkou bramborovou hmotu a poloviny brambor i se slupkami osmažte v oleji na pánvi. Jakmile získají zlatavou barvu, máte hotovo. Naplňte je zakysanou smetanou, do níž jste přidali prolisovaný česnek, osolili a opepřili.
Bramborový koláč s cibulí a sýrem
Ingredience
- 500 g nových brambor
- 3 vejce
- 200 g tvrdého sýra
- 3 cibule
- 200 ml smetany
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 50 g másla
- sůl, pepř
Postup
Na pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte na drobno pokrájenou cibulku. Dejte ji stranou. Brambory uvařte i se slupkou do měkka, slijte vodu a nechte je vychladnout. Pak je i se slupkou nakrájejte na silnější hranolky. Rozklepněte všechna vejce a vidličkou je promíchejte se smetanou, nastrouhaným sýrem, hořčicí, solí a pepřem. Nejlépe uděláte, když vše vložíte do mixéru a rozmixujete na hladkou hmotu. Do formy vymazané máslem pak rozložte osušené bramborové hranolky, na ně nasypte cibulku a přelijte sýrovou hmotou. Postup střídavě opakujte, dokud není forma plná. Pečte 40 minut v troubě rozehřáté na 170 °C. Jakmile začne koláč zlátnout, je hotový.