Vyplývá to z novely zákona o daních z příjmů, kterou předložila skupina poslanců. „Chceme, aby byly změny pro lidi neutrální a po případném zrušení zvýhodnění u pojištění netratili,“ říká jeden z nich, Patrik Nacher. Vedle něj návrh předložili ještě další poslanci z hnutí ANO, sociální demokracie či od Pirátů.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Delší otevírací doba zahrádek i více lidí v divadle. Co vše se mění

„Není důvod, aby stát zvýhodňoval kontroverzní produkt, jakým investiční životní pojištění je,“ míní Nacher. Zároveň prý ale nechce, aby lidé přišli o možnost odečíst si z daní spořené peníze. Ti, kteří mají zájem si spořit, tak podle něj budou moci větší část peněz než nyní vložit do úspor na stáří a souhrnné zvýhodnění jím zůstane ve stejné míře jako dosud.

Spory o investiční životní pojištění probíhají již delší dobu. Mimo jiné se týkají velikosti poplatků. Minulý týden ČNB jedné spořitelně zakázala neoprávněně snižovat odkupné při předčasném ukončení pojištění.

Zleva (v pozadí) vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po schůzi vlády 4. května 2020 v Praze
Vláda schválila rozpočet se schodkem 500 miliard. Náhrady mezd budou pokračovat

Vzhledem ke složení navrhujících poslanců má novela šanci na úspěch, byť sám Nacher odmítá výsledek předvídat. Hodně bude také záležet na stanovisku ministerstva financí. To se však zatím nevyjádřilo.

Po vlastní ose

Asociace penzijních společností ČR by za navýšení byla ráda. „Byť jsou z hlediska státní podpory hlavním tahákem příspěvky, je i daňové zvýhodnění jedním ze způsobů, jak lidi motivovat,“ říká její prezident Aleš Poklop.