Případ Čapí hnízdo se týká údajného dotačního podvodu. Babiš, který dnes možnost vyjádřit se před členy výboru nevyužil, vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání je podle něj politické a na objednávku. Sněmovní plénum by mohlo rozhodnout příští týden.

Předsedkyně výboru Helena Válková uvedla, že hlasování členů výboru o návrhu usnesení bylo většinové. "Nebylo to jednomyslné rozhodnutí," řekla. Od Šarocha, který strávil na jednání výboru asi půlhodinu, nezazněly podle Válkové žádné nové informace. "Pan Andrej Babiš zaslal své písemné vyjádření, kde říká stejné argumenty, jaké už uplatňoval v minulosti, když byl vydáván a když se osobně účastnil," dodala předsedkyně výboru.

Andrej Babiš
Pryč se střetem zájmů. Expremiér Babiš se bude muset zbavit Mafry

Případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát. Kromě předsedy hnutí ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Policisté původně uzavřeli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo loni na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat ve druhé polovině září.

Znovunabytá imunita 

V loňských říjnových volbách byl Babiš znovu zvolen poslancem a nabyl imunitu v plném rozsahu. Šaroch požádal novou Sněmovnu o jeho vydání k stíhání v první polovině listopadu den po zahájení její ustavující schůze. V prosinci mohli členové výboru přímo ve Sněmovně nahlížet do spisu případu.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny nebo někdejšího prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, jenž je nyní prvním místopředsedou sněmovního klubu ANO. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů. 

David Rath.
Funkce bez odměny. Svaz jmenoval Davida Ratha pacientským ombudsmanem

Babiš zopakoval, že kauzu Čapí hnízdo považuje za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o motivovanou snahu vystrnadit jej z politiky. ČTK dále sdělil, že osobní účast na dnešním jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který plénu doporučil Babiše opět vydat k trestnímu stíhání v případu, neshledal jako přínosnou. Své názory na kauzu mu už dříve osobně přednesl.

"Jedná se již v pořadí o třetí vydání ve stejné věci, přičemž mé názory na kauzu farmy Čapí hnízdo jsou veřejně známy a já jsem je již v minulosti dvakrát zcela konzistentně na jednání mandátového a imunitního výboru osobně přednesl," uvedl Babiš. Neměl tedy osobní účast na dnešním jednání za přínosnou, podle svých slov nechtěl jednání zdržovat.

"Kauza Čapí hnízdo, která se táhne již více než čtyři roky, je zcela zjevným vykonstruovaným a účelovým pokusem o moji kriminalizaci, motivovaný snahou vystrnadit mě z politiky," poznamenal bývalý ministerský předseda. Výsledek jednání výboru se podle něj dal očekávat. Dodal, že nová vládní pětikoalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN má jediný všeobecně známý program "antibabiš".

Stíhání v kauze opencard 

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes doporučil plénu vydat také bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání v případu někdejší městské karty opencard. ČTK to řekl člen výboru Marek Benda (ODS), podle předsedkyně výboru Heleny Válkové (ANO) bylo hlasování jednomyslné. 

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V předminulém období ho Sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Hrob Františka Mrázka
Devadesátky oživily slavné kauzy. Jak skončil Mrázek či aktéři orlických vražd

Svoboda, jenž před výborem vystoupil, ČTK řekl, že o vydání k stíhání požádal. Pohled na případ, jak uvedl, nezměnil. "Obžaloba byla nesmyslná, a pokud věříme, že máme spravedlivé soudnictví, tak závěr nemohl být jiný než ten, že byli všichni, kteří mají zatím ukončené řízení, osvobozeni," uvedl. Doufá, že soud kauzu "smete pod stůl" i v jeho případě. "Pravda je, že se říká, že za to bylo pět milionů za mě, a já si říkám, že to je málo za primátora," poznamenal Svoboda.