Jen v Hradci Králové dělá v sekci ‚K pronájmu‘ Escobaře společnost dalších šest podniků. Celkově pak v celé České republice čeká na inzertním serveru Sreality.cz na nového provozovatele pět set hospod a restaurací. Ještě horší je to v kolonce Prodej. Tam na svého nového majitele čeká 915 nemovitostí. „U prodejů v segmentu Komerční objekty denní počet od konce roku 2019 mírně klesal, ovšem od druhé poloviny loňského roku jejich počet opět roste a denně jich evidujeme okolo čtyř tisíc,“ okomentovala trend datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Restaurace Modré hory v jihomoravských Bořeticích. Patří k provozům, které musely na přelomu roku zavřít kvůli skokově vyšším nákladům za energie.
Podniky nad propastí. Oblíbenou restauraci pohřbilo pětinásobné zdražení energií

Recept na přežití vidí prezident Asociací hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) Václav Stárek například v omezování otevírací doby. „V okolních státech už je běžné, že má restaurace či hospoda v nejméně vytížených dnech zavřeno,“ uvedl prezident. Co se týče vesnických hospod, je podle Stárka možným směrem jejich robotizace. Tedy krok, ke kterému u vesnických obchodů přistoupila největší domácí síť maloobchodních prodejen COOP. Ta již na několika místech otevřela automatické obchody bez prodavaček.

„I v případě vesnických hospod, kde se čepuje jen pivo, by to mohl být do budoucna směr, kterým se lze vydat,“ doplnil Stárek.

Nicméně i podle něj bude ještě letos kolaps hospod a restaurací v České republice pokračovat. A hlavně právě na vesnicích. „Všechny náklady se stále zvedají. Problém je také na straně vlády, která svými prohlášeními o restrukturalizaci daní k dobré náladě nepřispívá. Každé daňové zatížení totiž pro podnikatele přináší další prohloubení problémů,“ připomněl Stárek kroky ministerstva financí, které by rádo upravilo DPH a sjednotilo nižší sazby.

Narůst počtu inzerátů 

Zdroj: DeníkKromě růstu cen vstupů restauratéři též jako první pociťují, když se obyvatelstvo rozhodne šetřit. I z analýzy realitního serveru Videobydleni.cz vyplývá, že se za poslední rok zvýšila nabídka nemovitostí k prodeji a pronájmu v kategoriích restaurace a ubytování téměř o polovinu. Konkrétně u kategorie restaurace k pronájmu jde o nárůst počtu inzerátů o 42 procent a u restaurací k prodeji o 45 procent.

Bistro Rezavá v litoměřické Dlouhé ulici.
Na start podnikání v gastronomii je vždycky dobrá doba, říká provozovatel bistra

„Nejvíce nemovitostí spadlo do nabídky hned po Novém roce, kdy sledujeme meziměsíční nárůst restaurací k pronájmu téměř o 15 procent. Do nabídek se dostávají i nemovitosti na hlavních třídách krajských měst za velmi zajímavé ceny,“ sdělil hlavní ekonom Videobydleni.cz Jakub Veverka.