Má smysl investovat do zahradního osvětlení? Pokud se chcete po zahradě nebo přístupové cestě k domu a do garáže bezpečně pohybovat i po setmění, je samozřejmě nezbytné. Lucerny ale dodají správnou atmosféru také večernímu posezení na terase a při správným nasvícením solitérních rostlin nebo jezírka se z jejich krásy můžete těšit i v noci. Stojanové lampy, které designem připomínají interiérová svítidla, světelné koule nebo kostky zas mohou být zajímavým solitérním prvkem.

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: redakceV současnosti je díky široké nabídce nejrůznějších venkovních světel spíše výjimkou potkat zahradu, která není alespoň z části osvětlená. Výrazně tomu napomohla i invaze cenově dostupných LED technologií a solárních lamp. Zatímco před deseti dvaceti lety se do exteriéru instalovaly pouze jako pomocníci v boji proti tmě, v současnosti si většina lidí chce v noci pomocí světla rozšířit prostor zahrady a užívat si pohled na zvýrazněné kontury stromů, zídky, solitérní dekorace nebo jezírka. To navíc podpořil trend propojování interiéru s exteriérem prostřednictvím velkoformátových oken nebo skleněných stěn. Osvětlení se navíc netýká jen léta, ale stejně dobře funguje i v zimě, kdy je efektní podsvítit holé větve.

Zahradní osvětlení se obecně dělí na funkční a náladové. Funkční vybírejte z praktických důvodů — co a kde potřebujete nasvítit pro bezpečný a pohodlný pohyb po zahradě, například na terase, příjezdové cestě, na chodníčcích, u venkovního schodiště, garážového vjezdu, vstupu do domu, parkovacího stání, bazénu, na terase, u venkovního grilu či u prozaických objektů jako je např. kůlna.


Celý článek si přečtete ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků. V příloze najdete i rozhovor s architektkou Kamilou Douděrovou, která prozradí, co se líbí Čechům.

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.