Pečivo nyní zdražuje proto, že také cena obilí na světových burzách již několik měsíců roste. Mezi jeho hlavní exportéry totiž patří jak Rusko, které již od února vede agresi na Ukrajinu, tak i jimi napadená země. Jejich obilí směřovalo zejména do Afriky, která je na dovozu z východu Evropy závislá. Rusové Ukrajincům brání vyvážet zboží po moři.

Lepší to ale není ani s ruským vývozem. Počátkem července zadrželi turečtí celníci na žádost Ukrajiny ruskou loď s obilím. Podle ukrajinské strany jim je totiž Rusové nejprve ukradli.

Ilustrační snímek
Chleba za 60? Zdražování více vyrovná ceny velkých a malých výrobců, říká pekař

O tom, že pečivo výrazně zdražilo, vědí své statistici. Zatímco kilogram kmínového chleba stál podle jejich zjištění ještě loni v květnu v průměru 28,62 koruny, letos to ve stejném měsíci bylo již 39,41 koruny. Znamená to, že chleba oproti loňskému roku zdražil o více než 37 procent, stejně jako rohlíky a housky. Zatímco tehdy zákazníci za kilogram bílého pšeničného pečiva v průměru zaplatili 42,04 koruny, letos v květnu si museli připlatit na 57,81 koruny.

Obdobná čísla prokázala také analýza společnosti Česká distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku. „Meziroční zdražení je v rámci pečiva na první pohled patrné. Průměrný rozdíl v ceně je oproti loňsku 31,13 procent,“ uvedl obchodní ředitel České distribuční Jaroslav Staněk. „Obchodníci jsou si toho vědomi, a tak pečivo zařazují do svých akčních nabídek s průměrnou slevou 22 procent,“ konstatoval.

Zlepší situaci sklizeň?

Fakt, že měsíce trvající ruská agrese na Ukrajinu nepolevuje, nedává podle Staňka šanci na rychlé zlepšení situace. „Takzvaná obilná krize se může projevit v dalším zdražování obilovin i v následujících měsících,“ obává se proto Staněk.

Ne všichni odborníci ale vidí situaci tak černě. Podle analytika České zemědělské univerzity v Praze Tomáše Maiera totiž již nyní světová cena obilí na burzách mírně klesá. A po sklizni by mohlo být ještě trochu lépe. Zemědělci totiž loni na podzim v očekávání větších zisků oseli pšenicí více polí než dříve.

„Ve srovnání s loňským rokem se výrazněji rozšířily osevní plochy pšenice ozimé a ječmene ozimého. I při slabších hektarových výnosech je tak odhad jejich sklizně meziročně vyšší,“ potvrdila Dagmar Lhotská z Českého statistického úřadu.

Ilustrační snímek
Kdo mohl, zdražil, někteří končí. Pekaři balancují na hraně přežití

Neočekávají se ani významné nepříznivé vlivy počasí. „Samozřejmě nikdo nemá křišťálovou kouli, ale letošní rok se vyvíjí velice dobře,“ uvedl Maier. Pole totiž podle něj netrápí ani extrémní sucha, ani velké vlhko.

Do ceny pečiva přesto mohou ještě více promluvit další nepříznivé vlivy. Kromě zdražujících energií jde také zejména o dražší hnojiva, ale také růst mezd v zemědělství i pokračující dopady ruské války. „Tak je třeba počítat s dalším citelným růstem cen těchto potravin,“ dodal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.