Vědci tvrdí, že za předčasné stárnutí kůže může sluneční záření až z osmdesáti procent. Pravidelné opalování způsobuje většinu kožních změn, kterým bychom mohli předejít anebo je alespoň výrazně omezit. Ultrafialové paprsky totiž poškozují elastinová vlákna. Když se rozpadnou, kůže začne klesat, protahovat se, ztrácet elasticitu a pokožka se také pomaleji hojí. Toto poškození nemusí být zjevné v mládí, ale určitě se projeví později v průběhu života. Odborníci vědí, že čtyřicetiletá žena, která se důsledně chránila před sluncem, má ve skutečnosti kůži třicetileté a naopak.

Magazín Zdraví.Zdroj: DeníkSluneční světlo cestuje na Zemi jako směs viditelných i neviditelných paprsků nebo vln. Ne všechny jsou škodlivé, problémy mohou způsobit ty, které nazýváme ultrafialové (UV) světlo. Ty delší z nich se pak nazývají UVA paprsky, kratší UVB. Časté vystavování se UVB paprskům může vést k popáleninám, UVA naopak „cestují“ do hlubších vrstev kůže. Oba ale ovlivňují zdraví pleti, protože vstupují do kožních buněk, v nichž rozrušují procesy ovlivňující růst a vzhled pokožky. Ta se v průběhu času stává méně pružnou, zhrubne a zdrsní, pokryje se vráskami a nakonec se ztenčí tak, že vypadá jako zmačkaný hedvábný papír.

Pokožka má sice schopnost se těmto škodám bránit už tím, že se její svrchní vrstva neustále zbavuje odumřelých kožních buněk a nahrazuje je novými, ale schopnost této regenerace s věkem klesá. Dlouhodobé působení UV záření může navíc poškodit DNA buněk, které najednou rychle rostou a dělí se. Následkem mohou být rakovinné (maligní) nebo neškodné (benigní) nádory kůže, které zpočátku vypadají nevinně, třeba jen jako drobný flíček. Některé druhy rakoviny jsou však velmi agresivní, zasahují hluboko do okolní tkáně a mohou se také šířit z kůže do jiných orgánů těla.

Nebezpečný melanom: Existují tři hlavní typy rakoviny kůže: karcinom bazálních buněk, spinocelulární karcinom a melanom…

Celý článek si přečtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.

Co se dále v magazínu dočtete:

- Kteří lidé jsou ohroženi?
- A co vitamin D? Opravdu je dobrý?
- Najděte se aneb jaká jste fototyp?
- Jak slunce mění kůži

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně, (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.