Výstraha platí až do úterního podvečera pro pět krajů. Meteorologové přitom námrazu a ledovku očekávají především v místech s nadmořskou výškou od 500 do 900 metrů nad mořem. "Na jižním a jihovýchodním návětří Českomoravské vrchoviny a hor na severu Moravy se může i v úterý tvořit námraza, ojediněle slabá ledovka," uvedli. 

Výstraha se tak vztahuje na části Jihočeského, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje i Vysočiny. 

Novorozenec. Ilustrační snímek
Počet obyvatel ČR přesáhl 10,7 milionu. Zasloužili se o to přistěhovalci

Kde hrozí ledovkaZdroj: Repro/DeníkJiž v sobotu varovali před tvorbou ledovky jihomoravští záchranáři. Řidičům přitom doporučili opatrnou jízdu a citlivé brždění. Starší a méně mobilní lidé by pak měli omezit vycházení ven.

"Ledovka se tvoří při mrznoucím dešti a o tom, zda vznikne, rozhodují desetiny stupně Celsia. Srážky, které v teplém vzduchu roztají, už nestihnou před dopadem na zem znovu zmrznout a přimrzají až na prochlazené zemi nebo na předmětech s teplotou pod bodem mrazu. Tvoří se souvislá vrstva ledu, která od předmětu často nejde oddělit," vysvětlila za tamní hasiče Vendula Horáková.