„Zákazníci je mohou zakoupit přímo na pokladně na všech našich prodejnách. Můžeme potvrdit, že je o antigenní testy ze strany zákazníků zájem,“ řekla Deníku mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Prodej testů je proto podle ní omezen, každý zákazník si smí koupit pouze jeden test za den. Výsledky testu lidé uvidí do půlhodiny po odběru vzorku, podle klinických testů dokážou odhalit přítomnost viru s přesností na 98,8 procenta.

Povinnost nosit na veřejných místech respirátory lidé dodržují. Výjimek je minimum.
Lockdown v číslech: nemocnice jsou přeplněné, nově nakažených je ale méně

Kaufland těchto testů již prodal několik tisíc, s dalšími dodávkami na sklad firma počítá v příštích dnech. I o ně od zákazníků očekává velký zájem. „V příštím týdnu nabídneme zákazníkům i rodinné balení tohoto typu antigenního testu s 25 kusy v jednom balení,“ uvedla Maierl. „Do sortimentu plánujeme zavést i antigenní testy s detekcí ze slin,“ prohlásila mluvčí s tím, že všechny prodávané testy jsou na seznamu výrobků povolených ministerstvem zdravotnictví.

Mezera na trhu 

Antigenní testy nově do svého sortimentu zařadil i řetězec Makro. „Jsou vhodné pro domácí testování a není nutná přítomnost zdravotníka,“ uvedla mluvčí Makro Romana Nýdrle. „Povinné testování zaměstnanců může být pro menší firmy a podniky problematické. Rozhodli jsme se na tuto situaci reagovat a zajistit pro tyto případy pohodlný přístup k testům, aby i malý podnikatel mohl bez problémů otestovat své zaměstnance,“ konstatovala Nýdrle. Testy na výtěr z nosu společnost prodává po 25 kusech za 2899 korun. Jeden test tak vyjde asi na 116 korun.

Využít mezery na trhu se rozhodly s mírným zpožděním i některé konkurenční firmy. „Můžeme potvrdit, že v blízké době plánujeme do našeho sortimentu zařadit samotestovací sady na koronavirus,“ uvedl pro Deník mluvčí Lidlu Tomáš Myler. „V současné době jednáme s dodavateli a předpokládáme, že v dohledné době bychom mohli nabídnout k prodeji samotestovací sady na odběr ze slin,“ řekla Deníku mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

„Testy ze slin máme již objednané u dodavatele. Přibližně v druhé polovině příštího týdne se objeví v nabídce našich hypermarketů,“ uvedl pro Deník ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. S prodejem testů počítají také v Penny Marketu. „Z řady možností na trhu jsme se rozhodli pro uživatelsky nejpříjemnější a nejjednodušší variantu takzvaných lízátkových testů,“ řekl Deníku mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Od 15. března proto bude řetězec tyto testy schválené ministerstvem zdravotnictví nabízet za 249 korun za kus. „Ačkoliv je tento typ testu dražší než například testy z nosu či ze slin, není ke zjištění výsledku potřeba nepříjemná a komplikovaná manipulace s výtěrovou tyčinkou, slinami ani s reakční tekutinou,“ vysvětlil Kubík.

Hejtmanka Petra Pecková a hejtmani Ivo Vondrák, Jan Grolich a Zdeněk Hřib
Zeman kvůli Sputniku vyprovokoval "vzpouru" hejtmanů: Bez schválení ho nechceme

Cestou přímého testování na koronavirus pro ty zákazníky, kteří o to budou mít zájem, se rozhodli jít v pražském obchodním centru Šestka. Od soboty zde poskytnou prostory mobilní testovací stanici obsluhované pracovníky Červeného kříže. „Testy na rozdíl od respirátorů, které si zákazníci mohou pořídit i v novém automatu umístěném na parkovišti, rozhodně nejsou podmínkou pro návštěvu našeho obchodního centra,“ řekla Deníku manažerka Šestky Michaela Němcová.

Pojištěnci zdravotních pojišťoven mají nárok na bezplatné antigenní testy každý třetí den. Ještě před pár dny bylo možné se na většinu odběrových objednat na termíny třeba jen za pár hodin, nyní vzhledem k povinnosti být testován kvůli cestě do zaměstnání zájem o testování výrazně vzrostl. Na některých odběrových místech tak nabízejí volné termíny na antigenní testy třeba až po dvou, někde ale dokonce čtyřech týdnech.

PCR a antigenní testy

PCR testy:
- jsou přesné a účinné. Nakažené covid-19 dokážou odhalit ještě předtím, než se stanou infekčními. Mohou tak zabránit přenosu viru
- jsou dražší než antigenní testy
- vyhodnocování výsledků trvá déle, se vzorky může manipulovat jen vysoce odborný zdravotnický personál

Antigenní testy:
- odhalí nemocné na vrcholu infekce, když mají v těle největší koncentraci virových bílkovin. Nejsou proto tak přesné jako PCR testy, jisté procento jimi projde jako „falešně negativní“. Tito lidé proto v následujících dnech mohou šířit virus v domnění, že jsou zdraví
- výhodou je nízká cena
- výsledky jsou známé do 30 minut, náročnost na odbornost personálu je nízká