Soud konkrétně zrušil opatření z 26. března a 17. dubna, která se týkají omezení maloobchodního prodeje, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezují volný pohyb osob. "Soud shledal, že za situace, kdy je vyhlášen nouzový stav, může omezit základní práva a svobody v natolik masivní míře pouze vláda, a to svým unesením vydaným na základě krizového zákona," uvedl soudce Štěpán Výborný.

Uzavřená restaurace v Praze
Zrušení opatření může pomoci při odškodnění občanů, míní úspěšný žalobce

Zdůraznil, že i za aktuální situace je nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. "Soud musí odmítnout, aby takovouto pravomocí disponovalo pouze jedno ministerstvo," řekl. Ministerstvo podle něj vydáním těchto opatření překročilo meze svojí působnosti.

Vláda má nyní podle soudce do 27. dubna čas, aby opatření omezující volný pohyb, maloobchod a služby přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření. "Soud si je vědom účelu, za kterým byla mimořádná opatření přijata. Proto je nezrušil k dnešnímu datu, aby dal vládě určitý prostor, aby doposud závadný právní stav napravila," vysvětlil.

Lidé čekající na odběry na Moravském náměstí v Brně.
Plošné testování začalo: zájem byl obrovský, policie řešila hádky i předbíhání

Výborný zároveň podotkl, že soud nehodnotil přiměřenost či účelnost daných opatření, pouze jejich právní formu. Upozornil na to, že do pondělka zůstávají účinná a občané je musí nadále dodržovat.

Dostálovi mimo jiné vadilo to, že ministerstvo daná omezení odůvodnilo pouze obecnou zmínkou o výskytu nemoci covid-19 v ČR a nutností omezit její šíření. Podle něj je formulace opatření v rozporu jak s požadavky práva, tak s poznatky medicínské vědy. 

V žalobě také uvedl, že český stát nerespektoval svůj vlastní pandemický plán a že pravidla boje proti epidemii tvoří namísto odborníků politici, a to podle momentálních nálad veřejného mínění. Postup ministerstva označil za "právnické chytračení".

Zástupce ministerstva Jiří Kindl novinářům řekl, že úřad zváží další postup po prostudování písemné podoby rozsudku. "Jsme přesvědčeni, že to rozhodnutí není správné. Je zjevné, že hlavní rozhodování teď bude na vládě, jak se k té situaci postaví s ohledem na právní názor zdejšího senátu," uvedl.

Ministerstvo se domáhalo toho, aby soud žalobu odmítl, případně aby její projednání přerušil. Podle úřadu nejsou mimořádná opatření tzv. opatřeními obecné povahy, ale akty svého druhu, a jako takové je může přezkoumávat pouze Ústavní soud. Právník poukázal také na to, že právě Ústavní soud nyní otázku povahy daných aktů paralelně řeší.

Vojtěch: Budeme hledat cestu, jak vyhovět soudu

Ministerstvo zdravotnictví bude hledat řešení, jak vyhovět soudu a současně zachovat opatření, která jsou klíčová pro omezení šíření epidemie. Diskusi považuje za právní, řeší jen formu přijatých opatření. ČTK to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Soud dnes pravomocně zrušil od 27. dubna čtyři opatření omezující volný pohyb, služby a maloobchod. Vadilo, že nařízení nebyla vydána v režimu krizového zákona.

"Budeme hledat takové řešení, abychom vyhověli soudu, a současně jsme zachovali opatření, která jsou z epidemiologického hlediska klíčová pro zamezení šíření epidemie, a nadále jsme pokračovali v jejich postupném uvolňování dle nastíněného plánu," uvedl ministr.

Smysl mimořádných opatření je podle něj jasný. "Chceme ochránit naše občany před epidemií, to je neoddiskutovatelné. A na číslech vidíme, že opatření zafungovala," dodal. Městský soud v Praze podle něj řešil zejména formu, jakou byla přijata. Jedná se o právní diskusi. Nyní rozhodnutí soudu podrobně analyzujeme, dodal Vojtěch.

Kindl odmítl, že se ministerstvo dopustilo excesu nebo zneužití pravomoci. "Stát činí kroky, aby ochránil životy občanů. Státu a ministerstvu zdravotnictví se to velmi dobře daří, svým postupem zabránily stovkám či tisícům úmrtí. Bohužel, některým lidem ani toto nestačí. Je to asi projevem českého kverulanství a švejkování, nicméně soudy tu nejsou od toho, aby poskytovaly ochranu kverulantům," poznamenal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Černé scénáře se nenaplnily. Velikonoce neměly negativní vliv, řekl Vojtěch

Rozhodnutí soudu o zrušení čtyř opatření ministerstva zdravotnictví potvrzuje, že pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem. V reakci na dotaz ČTK to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo vnitra dlouhodobě upozorňuje, že v době nouzového stavu se má postupovat podle krizového zákona a vláda má přijímat krizová opatření svým usnesením, uvedla v SMS zprávě mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

"Je to jen další potvrzení toho, co říkáme dlouhodobě. Pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem," uvedl Hamáček, který je též předsedou Ústředního krizového štábu.

"Rozhodnutí soudu je jen smutným potvrzením vládní neschopnosti a chaosu, která ohrožuje osudy lidí i prosperitu země. Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když přestala rozhodovat podle zákona o krizovém řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala. 

"Ministerstvo vnitra dlouhodobě upozorňuje, že v době nouzového stavu se má postupovat podle krizového zákona a vláda má přijímat krizová opatření svým usnesením. Zákon o ochraně veřejného zdraví není možné využívat namísto krizového zákona jako obecný zákonný titul pro omezování některých základních práv a svobod nebo maloobchodního prodeje," napsala také mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Zeman: Soud svým rozhodnutím na sebe bere odpovědnost za dopady

Soud zrušením čtyř opatření ministerstva zdravotnictví ke koronaviru na sebe podle prezidenta Miloše Zemana bere veškerou odpovědnost za dopady na životy, zdraví či hospodářství České republiky. Reakci prezidenta ČTK poskytl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Ilustrační snímek. Byty.
Vláda zmrazila ceny nájemného u bytů. Nebude je možné zvyšovat

"Soud na sebe bere veškerou odpovědnost za dopady svého rozhodnutí. Ať už jde o dopady na životy a zdraví obyvatel, tak na hospodářství celé republiky," reagoval na rozhodnutí soudu podle Ovčáčka prezident.

Vláda na nyní probíhajícím zasedání měla diskutovat mimo jiné právě o prodloužení nouzového stavu, který v současnosti platí do 30. dubna. Hamáček to považoval za nutné, premiér Andrej Babiš (ANO) prodloužení nepodporoval.