V Česku připadá za poslední týden 13 nových případů covidu na sto tisíc obyvatel. Je to o jeden případ více, než statistiky uváděly v úterý.

Počet hospitalizovaných s prokázanou nákazou novým typem koronaviru nadále zůstává nízký. V posledních osmi dnech nikdy nepřesáhl 60 případů.

Děti, které se nenechají testovat, budou muset od září nosit ochranu dýchacích cest.
Žáci bez testů budou mít zakázáno zpívat. Svačiny si snědí o samotě

Nejvýrazněji se koronavirová nákaza šíří v Praze. V hlavním městě testy za poslední týden potvrdily 28 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Následuje Liberecký kraj se zhruba 19 případy a třetí nejvyšší incidenční číslo mají jižní Čechy se 17 případy. Na opačném konci žebříčku jsou Pardubický a Zlínský kraj, kde se za posledních sedm dní prokazatelně nakazilo zhruba pět lidí na sto tisíc obyvatel.

Reprodukční číslo stouplo

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo pro dnešek z úterních 1,05 na 1,06. Nad hodnotu jedna, která je rozhraním mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce, se reprodukční číslo drží od 8. srpna.

Zdravotníci v úterý aplikovali podle předběžných údajů přes 33 tisíc dávek vakcíny proti covidu, zhruba o 15 800 méně než o týden dřív. Od začátku očkování koncem loňského prosince bylo v Česku podáno přes 11 milionů dávek vakcíny. Ukončené očkování má 5,38 milionu lidí.

Testování žáku pomoci PCR testu ze slin.
PŘEHLEDNĚ: Opatření v novém školním roce. Žáky čekají testy, bez nich omezení

Laboratoře v úterý provedly 74 tisíc testů na koronavirus. O týden dříve jich bylo 91 tisíc. U preventivních a plošných testů, které jsou nejčastější, stoupl podíl odhalených případů v mezitýdenním srovnání z 0,12 na 0,2 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se zvýšil z 0,57 na 0,9 procenta. V případě diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, stoupl podíl pozitivních vzorků z 1,92 na 2,35 procenta.

Od začátku epidemie v Česku loni v březnu testy odhalily téměř 1,68 milionu nakažených. Zhruba 1,65 milionu z nich se uzdravilo, naopak 30 378 lidí zemřelo. Poslední dva případy úmrtí jsou z pondělí.

Počty potvrzených případů covidu-19 v krajích za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel:

Kraj Případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní
Praha 28,2
Liberecký 19,4
Jihočeský 16,9
Středočeský 13,9
Karlovarský 12,3
Plzeňský 12,0
Vysočina 11,2
Jihomoravský 9,7
Olomoucký 7,9
Královéhradecký 7,4
Moravskoslezský 7,4
Ústecký 6,7
Zlínský 5,2
Pardubický 5,2

zdroj: ministerstvo zdravotnictví