„Jmenovat mě do funkce premiéra chce prezident v pátek 26. listopadu,“ oznámil na tiskové konferenci po schůzce s prezidentem lídr koalice Spolu Petr Fiala s tím, že ke jmenování by mělo dojít na zámku v Lánech. 

S navrženými kandidáty do vlády se chce prezident podle Fialy sejít během deseti dnů následujících po jmenování nového premiéra. Poté by mohla být jmenována i vláda jako celek. 

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích v březnu letošního roku
Od pondělí jen očkování či prodělání nemoci. Stát nebude uznávat testy na covid

"Pan prezident mi sdělil výhrady k jednomu jménu. Nicméně jsme se dohodli, že to jméno zatím nebudu prozrazovat, protože se nejdříve chce se všemi kandidáty setkat osobně," nechal se slyšet Fiala.

Podle budoucího premiéra se prezidentův zdravotní stav nepochybně zlepšuje. "S panem prezidentem jsme vedli standardní rozhovor, seděl v křesle," popsal. Kdy bude Zeman propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice, v níž je hospitalizován od 10. října, však zatím není jasné.

Jak by mohla vypadat budoucí vláda?

premiér: Petr Fiala (ODS)

ministr vnitra: Vít Rakušan (STAN) - 1. vicepremiér

ministr pro místní rozvoj:
 Ivan Bartoš (Piráti) - vicepremiér pro digitalizaci

ministr práce a sociálních věcí:
Marian Jurečka (KDU-ČSL) - vicepremiér

ministr zdravotnictví:
Vlastimil Válek (TOP 09)

ministr financí:
Zbyněk Stanjura (ODS)

ministr zahraničních věcí:
Jan Lipavský (Piráti)

ministr průmyslu a obchodu:
Věslav Michalik (STAN)

ministr zemědělství:
Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

ministryně obrany:
Jana Černochová (ODS)

ministr školství, mládeže a tělovýchovy:
Petr Gazdík (STAN)

ministr kultury:
Martin Baxa (ODS)

ministr spravedlnosti:
Pavel Blažek (ODS)

ministr dopravy:
Martin Kupka (ODS)

ministryně životního prostředí:
Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

ministr pro evropské záležitosti:
Mikuláš Bek (za STAN)

ministryně pro vědu, výzkum a inovace:
Helena Langšádlová (TOP 09)

ministr, předseda legislativní rady vlády:
Michal Šalomoun (za Piráty)

Na složení nové vlády se domluvili zástupci pětice stran ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, jež jsou sdružené ve dvou koalicích. Nová vláda se bude opírat o většinu 108 hlasů v Poslanecké sněmovně, podle Fialy by mohla být jmenována do tří týdnů. 

Prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra v nové vládě má být předseda STAN Vít Rakušan, vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí lidovecký šéf Marian Jurečka. Ministerstvo pro místní rozvoj by měl vést vicepremiér pro digitalizaci, předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zdravotnictví má připadnout Vlastimilu Válkovi (TOP 09), jenž má být též vicepremiérem.

Finance by měl vést první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, resort zahraničí bývalý pirátský poslanec Jan Lipavský, školství Petr Gazdík (STAN). Kultura by měla připadnout poslanci ODS a plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi, spravedlnost bývalému ministrovi Pavlu Blažkovi (ODS), resort průmyslu a obchodu místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi.

Vlastimil Válek
Možný šéf zdravotnictví Válek: Očkování proti covidu musí zůstat dobrovolné

Ministrem zemědělství má být nominant KDU-ČSL a starosta Těšetic na Znojemsku Zdeněk Nekula, ministryní obrany poslankyně Jana Černochová (ODS) a ministrem dopravy místopředseda ODS a starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka.

Ministryní životního prostředí by se měla za lidovce stát senátorka Anna Hubáčková, ministrem pro EU má být za STAN předseda senátního evropského výboru Mikuláš Bek, ministryní pro vědu poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, legislativu má vést nominant Pirátů, advokát Michal Šalomoun.

Kritika nových opatření 

Budoucí premiér na středeční tiskové konferenci kritizoval i navrhovaná proticovidová opatření a postup stávající vlády. Popřel také vyjádření končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), že se AntiCovid tým pětikoalice k opatřením nevyjádřil.„AntiCovid tým jednal, neustále přichází s návrhy. Naši experti zítra řeknou, jakým způsobem bychom tu situaci řešili a doufám, že ten postup bude společný,“ zdůraznil Fiala.