„Přišlo mi absurdní, že bych měl po městě chodit s tiskárničkou. Když mi vysvětlili, že bude stačit aplikace v mobilu, tak mi to v principu nevadí,“ řekl Deníku astrolog Jiří Kubík.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) si většina lidí zavedení EET pochvaluje. Navzdory obavám, že kvůli němu řada hospod a restaurací skončí, jejich počet naopak vzrostl z 204 672 na konci roku 2016 na loňských 213 856.

Elektronická evidence tržeb (EET). Ilustrační snímek pokladního systému s tiskárnou účtenek
Češi vnímají EET pozitivně. Všímají si ale souvislosti se zdražováním

Pozitivní vztah lidí k EET potvrzuje i lednový průzkum, který pro její úřad vypracovala agentura STEM. Vyplynulo z něj, že zhruba dvě třetiny lidí EET dlouhodobě hodnotí kladně.

„Zatím naplňuje očekávání ministerstva financí z doby přípravy jejího zavedení, a to navzdory pozdějšímu než původně předpokládanému spuštění její třetí a čtvrté vlny,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Připomněl, že podle propočtů úředníků měla EET v letech 2017 až 2019 přinést asi 31 miliard korun, přínos byl ale podle ministerstva financí ještě o dvě miliardy vyšší. „Počítáme s tím, že tato vlna by mohla přinést něco kolem pěti miliard,“ uvedla Schillerová.

Řemeslníkům vadí

Živnostníci s ročním příjmem do 600 tisíc korun budou moci příjmy na povolení evidovat na papírových formulářích. „Má 540 políček, takže cíl je jasný – jenom lidi znechutit, aby si koupili nějaké zařízení,“ řekl Deníku šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Zda podnikatelé plní své povinnosti, zjišťují kontroloři. Řemeslníci se podle ministryně nemusejí bát, že by si od nich třeba nechali vymalovat pokoj a potom zjišťovali, zda platbu správně zaregistrovali.

Elektronická evidence tržeb, dotyková pokladna pro EET.
Piráti chtějí zrušit EET. Obrátili se na Ústavní soud

„Máme v terénu asi 400 kontrolorů, ti by určitě nezkontrolovali celé spektrum našich podnikatelů,“ konstatovala Schillerová. Úředníci podle ní budou využívat komplexní informace o živnostnících v daném regionu ze svého systému.

„Nepochybuji o tom, že úředníci budou velmi efektivní v tom smyslu, že budou vyhledávat každou sebemenší příležitost, aby mohli něco označit za spáchání přestupku. Přesně tak to dělají už tři roky,“ dodal Bábek.