Teď tyto tři zmíněné mladé lidi nyní spojuje jedna věc – byli nominování do ankety Dítě Česka, kterou organizuje česká pobočka UNICEF. „Do ankety už bylo nominováno mnoho nadaných dětí z celé republiky. Věnují se ochraně zvířat, lidským právům, pomoci seniorům i záchraně života. Věřím ale, že jich je u nás ještě mnohem víc. Budeme proto rádi, když nám je školy, obce i jednotlivci pomůžou najít a ocenit,“ říká ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba s tím, že přihlašování do ankety Dítě Česka běží až do 31. října, a to na webu ankety.

Porota ankety Dítě Česka.
Hledá se Dítě Česka. V porotě ankety je Kovy, Čvančarová, Eliáš či Maďar

Smyslem projektu je ocenit české děti, které se dlouhodobě věnují smysluplné činnosti a inspirují k tomu i své okolí, ať už další děti nebo i dospělé. Aktivity dětí, které se do projektu Dítě Česka přihlásí, bude posuzovat kvalifikovaná porota sestávající například z rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové, předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové, školského ombudsmana Ladislava Hrzala nebo youtubera a influencera Kovyho. Slavností vyhlášení vítězů ankety se uskuteční ve Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy na Světový den dětí, který připadá na 20. listopadu.

„Řada rodičů v Česku je příliš skromná. Mají pocit, že jejich dítě prostě dělá jenom to, co by ‚měli dělat všichni‘. My ale chceme, aby se o těchto dětech vědělo, aby byly za svoje aktivity veřejně oceněny, abychom tím inspirovali i ostatní – prostě chceme říct, že má smysl na sobě pracovat, že má smysl dělat něco pro druhé,“ zdůrazňuje Pavla Gomba.