Na letišti na české diplomaty čekal vicepremiér a zastupující ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). „Nic neprovedli, jen se bili za Českou republiku na exponované ambasádě,“ okomentoval přílet diplomatů. 

„Chci ještě jednou poděkovat těm, kteří na ambasádě v Moskvě sloužili. Jako ministerstvo zahraničí uděláme maximum pro to, abychom jim těžké chvíle ulehčili. Poskytneme jim servis, zázemí a třeba i ubytování, protože někteří tu neměli ani byty,“ dodal Hamáček. 

Ruská ambasáda v Praze
Vyhoštění diplomatů rozhořčilo ruská média. Praha chce vyhovět USA, míní

„Reakce ruské strany je velmi razantní, my to bereme na vědomí, a budeme se na vládě radit, jak dál. Zvažujeme všechny možnosti, které máme, i tu možnost, nastavit ty vztahy na principu reciprocity. Já nevyloučil žádnou z možností," nechal se dále slyšet Hamáček.

 Dodal, že Česko reakci očekávalo. "Takhle to v diplomacii chodí. Současně ale ČR nic neprovedla a my se stali obětí ruských operací. Rusové možná i tou razancí reakce dávají najevo, jak moc jim vadí, že české bezpečnostní síly rozbily obě rezidentury SVR a GRU," uvedl.

Vyhoštění diplomatů

Letadlo z tzv. vládní letky odletělo do Moskvy v odpoledních hodinách z vojenského letiště Kbely. Naopak do Moskvy odpoledne z Prahy zamířil ruský speciál s ruskými diplomaty.

Česko se rozhodlo vyhostit 18 ruských diplomatů z ČR kvůli výbuchu v areálu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Podle podezření českých bezpečnostních složek do něj byli zapojeni dva ruští agenti. Vyhoštění zaměstnanci ruské ambasády jsou podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby.

Prahu již odpoledne se svými rodinami opustili na palubě ruského speciálu.

V úterý 13. října  skončil zásah v bývalých muničních skladech ve Vrběticích.
Šlo o útok na zboží, nebyl to akt státního terorismu, řekl Babiš

Moskva na český krok reagovala vyhoštěním 20 zaměstnanců české ambasády. Podle Hamáčka toto rozhodnutí Ruska v principu velvyslanectví paralyzuje, protože skončil celý jeho politický i hospodářský úsek. Vyhoštěn byl i zástupce českého velvyslance Vítězslava Pivoňky Luboš Veselý.

Ruská federace má přitom dlouhodobě v České republice asi dvojnásobně diplomatů a personálu velvyslanectví, než je tomu u zastoupení Česka v Rusku.

Hamáček by měl v úterý nebo ve středu jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o dalším postupu České republiky. Podle předsedy vlády byla reakce Ruska, které vyhostilo více diplomatů než ČR, neadekvátní.