Speciální kompenzace pro lyžařské areály připravil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) poté, co vláda prodloužila tvrdá opatření proti koronaviru do 22. ledna o odmítla opětovné spuštění vleků. "Podpora bude na bázi sedačkového, dle typu přepravního zařízení. Alokace je až do výše jedné miliardy korun," přiblížil Havlíček. 

Na základní vleky budou moci podnikatelé na jedno místo čerpat 210 korun, na neodpojitelné lanové dráhy připadne 340 korun a pro odpojitelné lanové dráhy 530 korun za den provozu.

Ministryně financí Alena Schillerová
Alena Schillerová: Že jsme dali lidem a firmám 284 miliard, se nám musí vrátit

"Nejvyšší možná denní podpora je dále určena částkou vypočtenou jako 50 procent běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé tři sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek," dodal ministr průmyslu a obchodu. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna, příčemž příjem žádostí do programu COVID sport III Lyžařská střediska by měl začít v lednu.

V nové zimní sezoně mohla lyžařská střediska fungovat zatím jen mezi 18. a 26. prosincem. V ČR je podle Havlíčka 450 skiareálů, jejichž činnost do státního rozpočtu ročně přináší 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 tisíc převážně místních obyvatel. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun.

Otevření skiareálů označil Havlíček za jednu z priorit, pokud se epidemiologická situace zlepší. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by jejich otevření možná znamenalo větší shlukování lidí, než ke kterému dochází nyní, kdy jsou uzavřeny a lidé na hory jezdí provozovat jiné zimní sporty. 

Plošné odpuštění daně medikům 

Babišův kabinet rovněž odpustil povinnost platit daň z příjmu medikům, jimž byla uložena pracovní povinnost v zdravotnických a sociálních zařízeních. „Odpuštění daně z příjmů medikům, kteří pomáhají ve zdravotnických zařízeních bojovat s pandemií, právě schválila vláda,“ upozornila na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Antigenní testy v Plzni
Počet případů koronaviru v Česku klesl na 4283. Snížilo se i reprodukční číslo

Schillerová odpustí daň studentům formou generálního pardonu, což je mimořádná pravomoc ministryně. Bude se přitom týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně.

Pracovní povinnost byla studentům opakovaně nařizována od jara 2020. Původní výklad státních orgánů však považoval vyplácené odměny za náhradu za vzniklou újmu, která je osvobozena od odvodů.

Specialista na daňově právo brněnské Masarykovy univerzity Michal Radvan v neděli uvedl, že pracovní povinnost v době koronavirové pandemie byla citelným zásahem do základních práv studentů, za omezení jim náležela peněžní náhrada. Takový příjem je podle něj osvobozený od daně. 

Česko-německý hraniční přechod Petrovice/Bahratal na Ústecku
Češi si mohou zkrátit cestu přes Sasko. Bez pokut, řekla tamní ministryně

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na twitteru uvedla, že zmínění medici nebudou platit ani sociální a zdravotní pojištění. Ministerstvo vyplatí krajům dodatečné peníze tak, aby byla studentům přes kraje zaplacena odměna ve výši, jako by pojištění neplatili. 

Zvýšení kapacity krematorií

Vláda také reagovala na současnou situaci, kdy se některá krematoria v České republice ocitla na hranici svých kapacit. Na návrh Ministerstva pro místní rozvoj proto vydala krizové opatření, které zvýší kapacity krematorií na maximum. Od 12. do 22. ledna tak nebude možný "dovoz" těl z okolních států. 

"Důvodem našeho opatření je předpokládaný nárůst počtu zemřelých během dalších dvou měsíců a s tím související hraniční kapacita některých kremačních zařízení. Paralelně bude vytíženost sledována a koordinována napříč celou republikou, aby nedocházelo k problémům jako v případě Moravskoslezska," konstatovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Bazén 25 m v Městských lázních ve Zlíně
Jsme připraveni otevřít hned, jakmile to půjde, říkají provozovatelé sportovišť

Od březnového začátku epidemie covidu-19 bylo v Česku zaznamenáno přes 835 tisíc případů choroby. Zemřelo 13 272 nakažených. V neděli bylo podle webu ministerstva úmrtí 80, ale počty zemřelých ve statistikách ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje. V předchozích dnech minulého týdne se denní počty úmrtí pohybovaly většinou kolem 150 až 160.

„V průběhu týdne budeme vědět, jestli se situace vyvíjí k lepšímu nebo k horšímu,“ upozornil na pondělní tiskové konferenci Blatný s tím, že podle vývoje v tomto týdnu se uvidí, zda vláda bude muset ještě přitvrdit opatření. 

Česko chce očkovat až 100 tisíc lidí denně 

K tématu očkování šéf zdravotnického resortu uvedl, že pokud bude dostatek vakcíny, chce Česko očkovat až 100 tisíc lidí denně. Polovinu z tohoto počtu by mohli zvládnout praktičtí lékaři ve svých ordinacích, úřady ale hledají i velkokapacitní centrum pro Prahu a další města. Jednou z možností by mohla být i O2 aréna.