Od březnového začátku epidemie se koronavirem v České republice nakazilo 411 220 lidí, více než polovina z nich se z nemoci již vyléčila. V zemi tak nyní je zhruba 168 800 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci. Počet hospitalizovaných v posledních dnech stagnuje. V nemocnicích je s covidem 8283 pacientů, v těžkém stavu je přibližně 1200 z nich.

Nový předseda spolku iniciativy Milion chvilek Benjamin Roll (na snímku z 28. září 2020).
Pandemie prohloubila politickou krizi. Milion chvilek chystá on-line demonstraci

Počet zemřelých ale stále výrazně roste. Tento týden přibylo zatím 1065 úmrtí s koronavirem. Ve třech dnech bylo obětí 200 nebo více, v úterý to bylo 240 zemřelých, dosud nejvíce za jeden den. Na sobotu zatím připadá 99 úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Podíl pozitivních testů v pátek klesl přibližně na 29 procent. Sedmidenní průměr je 30,5 procenta. Klesl ale také celkový počet testů, laboratoře jich v pátek udělaly 39 917. V předchozích třech dnech počet testů vždy přesáhl 43 tisíc. Sobotní bilanci testů ministerstvo zveřejní dnes vpodvečer.

Nejhorší situace je momentálně na Pelhřimovsku, kde za posledních sedm dní připadá na sto tisícobyvatel 1223 nakažených. Na Vsetínsku a Jindřichohradecku je to zhruba 1047 případů, na Písecku pak zhruba 1025 případů. Jedinými dvěma regiony, kde se počet nakažených za uplynulý týden dostal pod 400 případů na sto tisíc obyvatel jsou Praha a Praha-západ.

Medička Barbora Fojtíková v ochranném obleku pomáhá 20. října 2020 ve Fakultní nemocnici Brno. Nemocnice má nedostatek personálu s ohledem na část zaměstnanců v karanténě kvůli covidu-19, ale také kvůli tomu, že někteří zůstali doma s dětmi z důvodu vládn
Kraje do nemocnic povolaly 800 mediků. Přes dva tisíce nastoupily dobrovolně

Celorepublikový údaj i čísla pro jednotlivé kraje mezi nulou a 100 bude poskytovat připravované rizikové skóre šíření epidemie. Vedle čísel bude vymezeno také barevně na škále od zelené přes žlutou po červenou. Tabulka souvisejících opatření bude hotová do pondělí, bude se používat od následujícího týdne, uvedl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).