O 24 miliard více za dva týdny. Češi během pandemie rekordně navýšili hodnotu oběživa. Ve svých peněženkách tak mají dosud nejvyšší počet bankovek a mincí. Vyplývá to z nových dat zveřejněných na blogu České národní banky.

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš.
Nejhorší červencový výsledek od vzniku ČR. Schodek stoupl na 205,1 miliardy

„Pandemie covid-19 se projevila skokovým zvýšením oběživa,“ říká ředitel peněžní sekce ČNB Josef Ducháček. Od března hodnota oběživa stále mírně stoupá, za poslední půlrok se zvýšila o více než 40 miliard korun. Historicky nejvyšší hodnoty oběživo dosáhlo 16. července, kdy mělo hodnotu 687,8 miliard korun.

Nad bankovkami vedou karty

Bankovky - InfografikaZdroj: DeníkLidé sice vybrali z bankomatů vybrali rekordní množství hotovosti, zároveň ale častěji platili kartou. „Platební karty začalo na konci prvního čtvrtletí využívat větší množství obyvatel ČR, zejména pro nákupy v e-shopech, ale i v sektoru kamenných prodejen potravin, a to na úkor hotovosti,“ popisuje výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Velkou část vybraných peněz si tedy lidé pravděpodobně uložili doma. „Veřejnost se zřejmě v tomto nejistém období chtěla předzásobit hotovostí, stejně jako tomu bylo s předzásobením potravinami,“ myslí si Ducháček. Aktuálně je v oběhu stále zhruba o 30 miliard korun více než by odpovídalo standardnímu vývoji. „V krátké době je lidé pravděpodobně uloží na účty nebo postupně spotřebují,“ předpokládá.

Areál bývalého podniku ČKD Blansko strojírny a. s.
Strojírny v Blansku míří opět do dražby. Tentokrát za 95 milionů

V Česku je v hotovosti realizováno 54 procent plateb. Nejpopulárnější se loni stala bankovka v hodnotě dvou tisíc korun (viz grafika). Ducháček to vysvětluje tím, že dvoutisícová bankovka je nejdostupnější pro vytváření úspor v hotovosti. Největší propad zaznamenala ČNB v počtu bankovek hodnoty tisíce korun, která je však stále druhá nejčetnější. Nejméně používaná bankovka má hodnotu pěti tisíc korun.

Loni vzrostl počet i hodnota bankovek a mincí v oběhu. Celkem 488,9 milionů kusů bankovek položených podélně vedle sebe by pro představu vytvořilo pás o délce dvou rovníků. Mincí bylo loni více než dvě miliardy, vážily zhruba 10 814 tun.