Přesněji: zda nepoužívají mobilní telefon, který za jízdy nesmějí držet v ruce, upřesnil Truxa. Zkušenosti přitom ukazují, že výjimkou není nejen telefonování bez použití handsfree, ale třeba i psaní textových zpráv.

Odhalení hříšníci se počítali na desítky. „S mobilním telefonem v ruce policisté odhalili celkem 64 řidičů,“ konstatoval Truxa. S dodatkem, že policisté kontrolovali celkem 2453 řidičů – a zaměřili se nejen na řidiče osobních, ale i nákladních vozidel. Na kamioňáky dohlíželi dokonce i z autobusu, aby měli do kabiny dobrý výhled.

Ilustrační foto.
Mladí řidiči dostanou poučení, jak coby začátečník jezdit zkušeně

Vedle telefonování za jízdy se hlídky dopravních policistů zaměřily i na dodržování dalších ustanovení pravidel silničního provozu – a nezůstalo to bez úlovku. Mimo jiné odhalili 16 provinilců, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu, a dva uživatele drog. Vedle autobusu jim posloužila i další technika, která stojí za připomenutí: monokulární dalekohledy, a dokonce i zcela nové hybridní vozidlo BMW 745Le xDrive.

V podobných preventivních akcích hodlá středočeská policie pokračovat. Vysvětlením může být i několik čísel: při bezmála šesti tisících dopravních nehod letos už v kraji zemřely čtyři desítky lidí; přes sto se jich zranilo těžce a přes jedenáct stovek lehce.

Ilustrační foto
Podvodnou nabídku rekonstrukce uzavřela policie po roce