Šestici Vietnamců ve věku od 30 do 45 let, kteří se věnovali velkovýrobě drog, dopadli pražští policisté. Proti vařičům pervitinu zasáhli v malé obci na Mladoboleslavsku, kde vařiči pervitinu měli svoji základnu. Protože kriminalisté předpokládali, že podezřelí mohou být ozbrojeni – což se také potvrdilo – zapojila se do akce i zásahová  jednotka. Všech šest zadržených, čtyři muži a dvě ženy, kteří jsou obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami, poslal soud do vazby. Pokud jim bude prokázána vina, mohou za mřížemi pobýt od dvou do deseti let.

Skupina Asiatů ve velkém zásobovala drogami odběratele v Praze a ve středních Čechách. V úterý to potvrdila  Andrea Zoulová z ředitelství pražské policie, podle jejíchž slov měl gang v nabídce marihuanu, ale zejména se specializoval na výrobu velmi kvalitního pervitinu. Jaromír Badin z kriminálky ovšem v úterý připomněl, že tito cizinci drogu vařili ve zcela primitivních podmínkách. „Nepoužívali ani teploměr,“ konstatoval Badin s tím, že podmínky výroby byly po našince stěží představitelné. Hygiena veskrze žádná – a dva metry od vařiče stojícího na zemi v rohu místnosti spala na matraci výrobcova přítelkyně! Jako by se nechumelilo a místnost nebyla zaplněna chemikáliemi a ukrutným zápachem, který vaření pervitinu provází…

„Hlavní vařič dokonce ani nikde nebydlel,“ připomněl kriminalista Badin s tím, že dotyčný přespával v místech, kde se droga připravovala – a jinak trávil čas v hernách (kde také skončila většina z peněz získaných od odběratelů drog) nebo sháněl potřebné chemikálie. Ty nakoupit ale nebyl velký problém. Výrobci drog používali výhradně legálně dostupné látky – například toluen, hydroxid sodný či jód – a léky s obsahem efedrinu nebo pseudoefedrinu, které dováželi z Polska. A to v mamutím množství. „Vary začínali ze šesti až osmi kilogramů léků,“ připomněl kriminalista Badin.

Kolik drogy skupina vyrobila, vyšetřovatelé zatím nevědí. Předpokládají ale, že k narkomanům mohli dodat množství v řádu kilogramů.
To že by nyní po zadržení skupiny mohl být pervitinu nedostatek, se ale podle policejních detektivů nestane. V tomto případě totiž platí: vstanou noví bojovníci. „Vždy se najde nějaký výrobce, který výpadek nahradí,“ potvrdil kapitán Badin.

Na činnost skupiny podle jeho slov před několika měsíci upozornila distribuce pervitinu na území Prahy 9, kde měl bydliště jeden ze zadržených. To hlavní se ale odehrávalo v pronajatém domku na Mladoboleslavsku. To se potvrdilo i při konečném úderu, jímž policejní operace s krycím názvem Skrček vyvrcholila. „Kriminalisté zajistili dvě velkokapacitní laboratoře s kompletním vybavením, asi 300 gramů hotového pervitinu určeného k okamžité distribuci, 300 gramů marihuany a bezmála 500 gramů v poslední fázi výrobního procesu,“ vypočítala policistka Zoulová.

Vazby měla skupina i do jižních Čech. Tam se však výrova pervitinu teprve rozbíhala a tamější člen skupiny působil na Mladoboleslavsku v roli učedníka. Již sice měl své vybavení – na jih ale vedl především distribuční kanál.