„Pokud některé z těchto věcí poznáváte nebo víte, komu by mohly patřit, kontaktujte policisty,“ vybízí mluvčí Michaela Richterová. S tím, že se svým svědectvím se lidé mohou obrátit na linku 158 i na kteroukoli policejní služebnu.

Mezi nalezenými věcmi nechybí třeba fotoaparáty, tablety i další drobná elektronika či rozmanité hodinky nebo šperky, nářadí, ale i kolekce nádobí z porcelánu. Dokonce i zpětné zrcátko s integrovanou kamerou, skládací koloběžka či šachy včetně šachovnice. Prostě věci, které samostatně i jako celková kolekce působí dojmem kořisti z vloupání třeba do chat, aut, garáží sklepů; možná i domů a bytů. Celkem se jedná o desítky předmětů, které by mohly pocházet z trestné činnosti.

Čelákovice - Volmanova vila.
Důl i krematorium: Den architektů přibližuje stavební skvosty

Policisté se k nim dostali poněkud neobvyklým způsobem. Nález nahlásil 32letý majitel auta, který k vlastnímu překvapení vše objevil ve svém vozidle. „To pronajímal jiné osobě, s níž byl předem domluvený na konkrétní měsíční platbě. Nájemce zaplatil danou částku v plné výši jednou, avšak druhou uhradil jen zčásti – a poté se stal nekontaktním. Vzhledem k tomu, že majitel věděl, kde se jeho vozidlo nachází, rozhodl se auto vyzvednout,“ upřesnila okolnosti policejní mluvčí.

To, co našel, vlastník původně nehledal. S důkladnou obhlídkou vozu začal proto, aby se přesvědčil, zda auto není nějak poškozené. Překvapilo ho, když ve dveřích objevil plynovou pistoli – a v zavazadlovém prostoru skladiště všeho možného. „Po nalezení těchto věcí ihned kontaktoval policii,“ uvedla Richterová. S tím, že všechny majitele se kolegům zjistit nepodařilo. „Zároveň již vyčerpali veškeré možnosti, proto se v této souvislosti obracejí na širokou veřejnost,“ doplnila.