Truxa ve čtvrtek shrnul středočeské poznatky z celoevropské dopravně bezpečnostní akce Speed Marathon, zacílené právě na měření rychlosti. A to i na místech, kde lidé v únoru vyjádřili přání, že by hlídku s radarem rádi viděli. Z dalších hříšníků Truxa výslovně upozornil na řidiče, který nedaleko Mladé Boleslavi v úseku, kde je povolená sedmdesátka, jel rychlostí 121 kilometr v hodině. Připomenout by ale vlastně mohl stovky rozmanitých příběhů.

Během čtyřiadvaceti hodin, kdy policisté v celém kraji zkontrolovali 779 řidičů a jejich vozidel, zjistili 433 přestupků. Překročení povolené rychlosti se týkala většina: 371. „Jeden řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu. U devíti řidičů policisté zjistili, že řídili nepřipoutaní, a osm jich používalo za jízdy mobilní telefon,“ připomněl Truxa další odhalení. Přímo na místě padlo 344 pokut dohromady za 213 tisíc korun.

Speed Marathon je už tradiční každoročně opakovanou akcí, do níž se v hojné míře zapojuje i veřejnost: tím, že prostřednictvím mapy na webovém portálu bezpecnecesty.cz upozorňuje na místa, které považuje za riziková.

Ilustrační foto
Dva mrtví, dvě desítky nehod. Motorkářská sezona začíná

Většinou lidé tuhle příležitost berou vážně – byť Hana Rubášová z policejního prezidia připomněla, že se našli i tací, kteří navrhovali měřit na letišti, v lese mezi stromy nebo v řece. Upřesnila dále, že při výběru konkrétních míst policisté dále brali v potaz hustotu provozu a nehodovost. Mimořádná je i tom, že policie předem na svém webu zveřejňuje místa, kde se bude rychlost kontrolovat (někdy je však uveden i celý dálniční úsek v délce desítek kilometrů).

Opakování je matkou bezpečnosti

„V rámci Středočeského kraje se do akce zapojilo 91 policistů, kteří na veřejností vybraných místech měřili rychlost po celou středu,“ poznamenal Truxa. S upozorněním, že jestliže policisté mají za cíl snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na středočeských silnicích a dálnicích, je zřejmé, že obdobné dopravně bezpečnostních akce budou pokračovat po celý rok.

Jak je to potřebné, připomněl mluvčí s odkazem za zjištění z pondělka, kdy policisté měřili v kraji rychlost na dálnicích D1 a D10 hned na několika stanovištích. Výsledek?

„Celkem 21 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost, kdy jim policisté na místě uložili blokovou pokutu. Tři řidiči usedli za volant, aniž by se řádně připoutali bezpečnostními pásy – a sedm řidičů za jízdy telefonovalo,“ konstatoval Truxa. S dodatkem, že právě nepřiměřená rychlost a nevěnování se řízení (například zrovna z důvodu, že řidič za jízdy volá s mobilním telefonem v ruce) se řadí k nejčastějším příčinám nehod.