O okolnostech dopadení ženy za volantem Škoda Fabia informovala v sobotu mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. A bylo to drama ještě i chvilku poté, co se prchající vozidlo podařilo zastavit.

Pomoc kolegů si vyžádali policisté z Plzeňského kraje, jimž hodinu po půlnoci začala fabie ujíždět po dálnici D5 směrem na Prahu. „Během ujíždění měla řidička po celou dobu zapnutá výstražná světla, nereagovala na výzvy k zastavení, ohrožovala ostatní účastníky silničního provozu, nerespektovala dopravní značení a ujížděla až 180kilometrovou rychlostí. V jednu chvíli najela i na služební vozidlo, které se ji pokusilo předjet,“ přiblížila Siřišťová, co se odehrávalo cestou do metropole.

Hacker - Ilustrační foto
'Hacker' terorizoval domácnost. Měnil hesla, vypínal internet a žádal výkupné

Přítrž zběsilé jízdě udělali až policisté z místního oddělení na Zličíně, kteří na Rozvadovské spojce úspěšně použili zastavovací pás. Uprchlice sice pokračovala v jízdě i s propíchanými gumami, ale už se ji podařilo zastavit: v Bucharově ulici jí policisté jedním ze svých aut zahradili cestu.

Byl to však jen počátek dalšího dějství dramatu. „Řidička na výzvy k opuštění vozidla nereagovala, držela v ruce zapalovač a snažila se zapálit roušku, kterou měla v tu chvíli nasazenou na obličeji,“ přiblížili Siřišťová, co následovalo. Záhy však byla 28letá žena venku: zamčenému autu policisté z pohotovostní motorizované jednotky rozbili okénko a dotyčnou vytáhli od volantu; za použití síly. „Jelikož podezřelá stále nekomunikovala a zdála se být ve špatném psychickém stavu, zavolali jí záchranku,“ uvedla policejní mluvčí. Po návštěvě na psychiatrii putovala na policejní služebnu.

Co ženu vedlo k jejímu počínání, policisté stále zjišťují. Čekají také na výsledky rozborů krve, jež jí byla odebrána v nemocnici; přímo při zadržení totiž odmítla jak dechovou zkoušku, tak test na drogy. Na sedačce spolujezdce nicméně policisté nalezli několik léků.

Pražští strážníci a policisté zakročili proti muži, který si odmítl u stadionu Sparty zakrýt dýchací cesty.
Opět (ne)přiměřený zákrok kvůli „hadru na hubě“? Strážníci: Taky jsme už unavení

V souvislosti s případem se pražská policie obrací i na veřejnost. „Žádáme účastníky silničního provozu, které řidička svou nebezpečnou jízdou ohrozila, aby se neprodleně ozvali na linku 158,“ vyzývá Siřišťová.