Dopravní policisté se dlouhodobě intenzivně věnují zvýšenému dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a zároveň také odhalování trestné činnosti a hledání odcizených věcí.

Například v průběhu dopravní akce v minulém týdnu zkontrolovali jednatřicet vozidel, z čehož bylo pětadvacet kamionů. "Zjištění, že více než polovina kontrolovaných vozidel měla při kontrole problémy, je alarmující," uvedl policejní mluvčí David Schön.

Podle jeho slov výsledky ukazují, že podobné akce je třeba pravidelně opakovat. Kromě technického stavu a jízdy bez platného řidičského průkazu zaznamenali policisté dvakrát také neoprávněnou manipulaci s tachografem. "V jednom případě cizinec vložil kromě záznamového kolečka do přístroje i další papír, který znemožňoval plnohodnotný zápis. V druhém případě použil řidič do digitálního záznamového zařízení cizí kartu řidiče," popsal přestupky mluvčí.

Za přestupky zjištěné při akci uložili policisté v blokovém řízení pokuty v celkové výši jedenáct tisíc korun.

"V případě prohřešku cizince, který řídil kamion po zásahu do záznamového zařízení, bude o výši trestu rozhodovat správní orgán a zatím mu byla uložena pětitisícová kauce," dodal Schön.

Dopravka pokračovala v kontrolách i v tomto týdnu. V pondělí dopoledne hlídka zastavila při běžné kontrole v Pískové Lhotě mladého řidiče, který neměl problém s doklady, ale s nákladem, který vezl. "Ve vozidle měl ve sportovní tašce desítky ampulí a tablet pravděpodobně zakázaných anabolik. Případem se již zabývají kriminalisté, kteří odeslali zajištěné ampule a tablety na expertízu," popsal další zjištění dopravních policistů David Schön.

O den později objevili dopravní policisté nedaleko Benátek nad Jizerou odstavené kradené dodávkové auto. Bezprostředně po jeho nálezu ještě opodál přistihli za volantem opilou ženu.

"Posledních několik dní utvrdilo policisty v tom, že je třeba se nadále intenzivně věnovat dohledu nad silničním provozem a řidiči tedy mohou v příštích dnech očekávat častější dopravní kontroly," uvedl na závěr policejní mluvčí.