Dopravní policisté vyčlenili hlídku, která se při kontrolách specializuje na kamiony.

Tato hlídka provádí kontrolu tuzemských i zahraničních nákladních souprav. Odhaluje podvodné jednání řidičů vozidel o největší povolené hmotnosti nad 3,5 tuny.

Policisté řidičům respektive firmám ukládají takzvané kauce.

„Kauce se ukládá za podvodné jednání. Buďto řidič jede na cizí kartu v tachografu, a nebo používá magnet na snímači tachografu a tím ovlivňuje zápis provozu vozidla," řekl vedoucí mladoboleslavské dopravky Vladislav Král.

V obou případech řidiči obcházejí ustanovení o povinných přestávkách a mohou vážně ohrozit ostatní účastníky silničního provozu.

Kauce, které policisté ukládají, jsou ve výši padesát tisíc korun u českého vozidla a sto tisíc korun u zahraničního.

Peníze hradí firma, která vozidlo provozuje, protože ta je zodpovědná za to, aby vše bylo v pořádku.
Kauce se skládá v hotovosti a nebo se platí kartou. Následně je postoupena na krajský úřad i se spisem o podvodném jednání.

Řidič je oznamován příslušnému správnímu orgánu a jeho jednání je posuzováno zvlášť. Nyní je možno v některých případech ukládat řidiči pokutu i v blokovém řízení, a to až do výše pět tisíc korun.
Do složení kauce se auto odstaví. Ve chvíli, kdy je kauce uhrazena, policisté vozidlo opět uvolní. V některých případech policisté na nákladní auto umisťují takzvanou botičku. Krajský úřad pak o porušení zákona rozhodne. Kauce většinou zcela pokryje náklady na správní řízení i na sankci, kterou dopravci úřad ukládá.

Od 1. dubna je na Mladoboleslavsku jedna specializovaná dopravní hlídka, která se kontrolou kamionů zabývá.

„Zkontrolovali už na sedmdesát kamionů, odhalili osmnáct závad. Kauce byla uložena v sedmnácti případech, a to v celkové výši 950 tisíc korun," upřesnil výsledky hlídky za prvních pět týdnů Vladislav Král.

Dva řidiči zaplatili po pěti tisících korun pokutu, další byli oznámeni správnímu orgánu.Ve dvou případech byl u snímacího zařízení nainstalován magnet, ve třinácti používali řidiči cizí kartu. V jednom případě jel řidič bez vložené karty a v jednom byl záznam přepisován.

„Na dva kamiony byla do složení kauce umístěna botička," upřesnil počty vedoucí dopravky.