V září 2009 ho středočeský krajský soud poslal za vraždu na 12 let do věznice se zvýšenou ostrahou – proti výši trestu se tehdy odvolal jen státní zástupce a vrchní soud jeho odvolání zamítl – a protože mu ještě přibylo 12 měsíců za jiný delikt, má Jiří B. stanovený výstup z vězení na 13. října 2022. To se mu zdá hodně – a rád by na svobodu dřív. V jednací síni připomněl, že už má odsezeno deset let. „Tak ještě něco třeba nechat – a něco sundat,“ vysvětlil, jak by si představoval rozhodnutí o své budoucnosti.

Na soud se odsouzený obrátil s žádostí, aby na něj byl vypracován nový znalecký posudek – a na jeho základě následovalo nové řízení, kdy by mu trest byl zkrácen. „Uvádí, že čím delší bude trest, tím více negativní vliv to bude mít na jeho osobnost,“ shrnul požadavek příbramský advokát Jiří Dokoupil. Sám Jiří B. k tomu doplnil, že jeden ze tří znaleckých posudků – před hlavním líčením konaným před deseti lety se k němu vyjadřovali psychiatr, psycholog a sexuolog – nebyl důkladně zpracovaný.

David Rath u Vrchního soudu v Praze.
K cestě exhejtmana Ratha do vězení se zatím neschyluje

Nyní přišel s námitkou, že když byl ve vazbě na Pankráci, vězeňská služba zkrátila jeho rozhovor s jedním ze znalců. „Ještě jsme nebyli hotovi – a přišli, že je třeba končit,“ prohlásil. „Je možný, že jsme se k nějakým otázkám nedostali, protože se to zkrátilo,“ osvětlil, co vlastně je předmětem jeho výhrad. Jeho závěr: posudek připravovaný před původním hlavním líčením nebyl dopracovaný.

Senát Roberta Pacovského těmito argumenty nepřesvědčil. Ani svými slovy o tom, že mu znalec tehdy v roce 2009 přece nenavrhl ochranné protialkoholní léčení s tím, že bez jeho spolupráce by vynucená léčba neměla efekt – a s výkonem trestu je to podobné. Soud se naopak ztotožnil s argumentem státního zástupce Martina Susky, že podmínky pro obnovu řízení nejsou splněny, jestliže se neobjevily žádné nové skutečnosti, dříve soudu neznámé, či důkazy, jež by mohly vést k novému rozhodnutí o vině nebo zhodnocení přiměřenosti trestu. Soudce Pacovský také upozornil, že původně odsouzený ani nepodal odvolání – a výhrady vznáší až teď; po deseti letech.

Rozhodnutí zatím není konečné. Protože Jiří B. hned v jednací síni podal stížnost, věcí se ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Služební pes celníků vyčmuchal ve vlaku marihuanu.
Cizince vezoucí konopí dostal do problémů čtyřnohý celník

Mord za pomoci sekery a krumpáče

Vražedného skutku se tehdy 27letý Jiří B. dopustil v Oskořínku na Nymbursku 6. února 2009; ve své době vyvolával tento mord značnou pozornost. Pod vlivem alkoholu – piva prý nepočítal, ale běžně jich tehdy vypil za den deset až patnáct – někdy po půl šesté večer zaútočil na o rok staršího známého. V hádce ho usmrtil několika údery sekerou do hlavy.

Oběť pak vysvlékl, aby mohl oblečení spálit, hlavu zabalil do igelitu – prý proto, aby nenechal stopu pro policejního psa, až se bude po pohřešovaném pátrat – a ještě opakovaně probodl hrotem krumpáče v oblasti beder. Tělo pak hodil do septiku. Později vysvětloval, že právě kvůli tomu použil krumpáč: chtěl prý zabránit tomu, aby se jeho oběť nafoukla a plavala na hladině. Následně pachatel chodil dál vysedávat před místní obchod a popíjet lahvová piva.

Při soudních jednáních před deseti lety také upřesnil, že obětí se stal muž, jenž přišel na návštěvu do domu patřícího jeho rodině, kde on žil s kamarádem. Prý mu návštěvník začal nadávat (snad se spor původně rozhořel kolem sledování televize), což Jiří B. podle vlastních slov ještě překousl, i když mu narážky na sexuální orientaci vadily. Pak to ale přišlo. „Vyhazoval mě z vlastního domu, a to mě opravdu rozčílilo,“ prohlásil Jiří B. ještě jako obžalovaný.

Mimo jiné uvedl, že svého činu začal litovat hned po první ráně sekerou, kdy se návštěvník sesul za zem – bleskově ale zhodnotil, že v případě odhalení už vyjde nastejno, zda bude souzen pro pokus o vraždu, nebo za dokonaný čin. Známého se proto rozhodl „dorazit“: aby se netrápil.

Ilustrační foto.
Dvaceti tisíci chtěl řidič vymazat 3,3 promile
Ze sexuálních aktivit s 12letou školačkou se před Krajským soudem v Praze zpovídá od pondělka 20letý Arnošt G. ze Slaného. Hájí se tvrzením, že dívka o pohlavní styk s ním usilovala sama – a především prý k ničemu nedošlo.
Chtěl jsem s ní spát, ale moc smrděla, odmítá muž znásilnění školačky