Případ, ke kterému došlo 19. února, momentálně šetří policisté z Mladé Boleslavi. Poškozený muž z Mladé Boleslavi na internetu nabízel k prodeji knihy a ozval se mu údajný zájemce. „Pak už se scénář odehrával obdobně jako v jiných případech podvodů na internetu, se kterými se v posledních měsících bohužel hojně setkáváme,“ předeslala mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová.

Sedm plateb z duplikované karty

Pachatel zaslal prodávajícímu odkaz, který se jevil jako odkaz portálu, na kterém bylo zboží vystaveno a v něm se ukrýval i odkaz na internetové bankovnictví. „Poškozený muž vyplnil údaje ke své platební kartě, aniž by si zřejmě uvědomil, že jako kupující nemá nic podobného vyplňovat. Poté neznámý pachatel provedl duplikaci karty poškozeného a provedl s ní sedm plateb v obchodech na území hlavního města v celkové částce 35 tisíc korun,“ shrnula mluvčí.

Počítač, notebook, internet - ilustrační foto.
Žena naletěla podvodníkovi na internetu. Místo prodeje oblečení přišla o tisíce

Mladoboleslavští policisté nyní případ řeší pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení hrozí pachateli až osmiletý trest odnětí svobody.

Kriminalita na internetu roste

V souvislosti s tímto případem mluvčí policie připomíná, že je třeba si neustále uvědomovat nebezpečí a chovat se ve virtuálním prostředí obezřetně. Kyberkriminalita totiž narůstá a nejrozšířenější trestnou činností, typickou pro tuto oblast, jsou právě různá podvodná jednání, při které se pachatelé pod různými legendami snaží vylákat z lidí peníze.

„Vydávají se například za kupujícího, který má zájem o inzerované zboží, podstrčí vám fiktivní platební bránu, kde vyplníte citlivé bankovní údaje a místo peněz za inzerované zboží přicházíte o všechny úspory. Dále pak zasílají SMS zprávy s fiktivními sociálními příspěvky či legendou o doplacení zásilky nebo nabízejí velmi výhodné investice. Často se vydávají za pracovníky bank či policisty, snaží se klienty vystrašit a zmanipulovat,“ vyjmenovala Barbora Schneeweissová.