K události došlo 21. března brzy odpoledne na Palackého náměstí. Hlídka policistů z Obvodního oddělení Dobrovice muže zastavila a následně jej vyzvala k podrobení se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Ta vyšla pozitivně: ukázala hodnotu 3,6 promile.

Podle mluvčí policie Barbory Schneeweissové by za normálních okolností šlo o závažný přestupek. Policisté ale vzápětí zjistili, že na jízdním kole je dodatečně namontován spalovací motor SunWay, model SW BE-110 (objem 110 cm3). „Vzhledem k tomu, že takto upravené jízdní kolo je již  motocyklem, tak kromě spousty dalších povinností, musí být jeho řidič držitelem příslušné skupiny řidičského oprávnění. Muž však držitelem žádného řidičského oprávnění nebyl,“ sdělila mluvčí.

Řidiče se zákazem řízení zastavili mladoboleslavští strážníci na náměstí Míru.
Řidičák jsem nechal doma, vymlouval se muž. Za volantem ale neměl co dělat

To celou situaci změnilo. Protože se jednalo o motorové vozidlo, místo řešení přestupku tak policisté rázem prověřovali podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Muži tak hrozí až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ doplnila Schneeweissová.

Kde končí pojem jízdní kolo

V souvislosti s tím policistka připomněla, že mezi tím, co je ještě kolo a co už motorové vozidlo, je tenká hranice. „Vedle jiných pravidel je jízdní kolo považováno za jízdní kolo jen v případě, že výkon motoru nepřesáhne 1 kilowatt, spalovací motor nepřesáhne zdvihový objem válce 50 centimetrů krychlových a maximální konstrukční rychlost nebude vyšší než 25 kilometrů za hodinu. Stačí porušit jedno z těchto pravidel a z jízdního kola máte moped nebo motocykl se všemi povinnostmi, které k tomu patří,“ shrnula mluvčí.