Od devadesátých let, kdy u nás nastal jejich boom, na ně můžete natrefit hlavně v lázních, ale jsou také součástí různých městských wellness zařízení. Stačí se trochu zajímat, možná takovou najdete i ve vašem městě. Léčebný pobyt v solné jeskyni znali už ve starém Řecku. Metoda se nazývá haloterapie, „halos“ znamená v řečtině sůl. Oddych na lehátku spojený s relaxační hudbou a jemným osvětlením může nejenom zahnat problémy s dýcháním, ale také upokojit duši.

Mikroklima v solných jeskyních by mělo mít ideální vlhkost a mikročástice soli usnadňovat čištění dýchacích cest. Zklidňují se zduřelé sliznice a uvolňuje zastydlá rýma. Astmatici mohou začít vykašlávat zadržené hleny, protože se roztáhnou průdušky. Unikátní klima se vyznačuje vysokou bakteriologickou čistotou, záporně ionizovaným vzduchem s vlhkostí 65 až 75 procent a teplotou 21 až 23 stupňů Celsia. Srovnatelné je s klimatem na volném moři.

Nezapomeňte, že některé pomůcky vám mohou předepsat pouze specialisté.
Naděje po nemoci i úrazu. Domácí rehabilitace pomohou k návratu soběstačnosti

V solné jeskyni se uplatňuje takzvaně princip suché inhalace. Dýcháte vzduch, který je plný mikročástic suché soli, ze které je vystavěna. Používají se také důležité minerály, například železo, draslík, jód, hořčík, vápník nebo brom. Měli byste je ucítit ve vzduchu, jakmile vstoupíte.

„Solná jeskyně by měla být umístěná mimo vnější prostředí, čímž vznikne hypoalergenní prostor, který je vhodný pro léčení alergických reakcí,“ upozorňuje Richard Šipoš ze Spa.cz. Doporučuje ji také při potížích trávicího traktu, kožních onemocněních nebo i při neurózách a psychickém stresu, vyčerpanosti a depresích.

Určitě si vzpomínáte, jak se vám u moře lehce dýchá a cítíte se mnohem lépe. V zimě, kdy máme s dýcháním nejvíce problémů, můžeme zkusit terapii právě v solné jeskyni. Richard Šipoš tvrdí, že jedna taková návštěva vydá za 3 dny na břehu moře. Účinné je navštívit ji aspoň 10krát, v co možná nejkratší době za sebou. V prvním týdnu ozdravné kúry se doporučuje absolvovat 3 až 4 návštěvy.

Solná jeskyně třikrát jinak

Solné jeskyně nemusí vypadat vždy stejně. Takzvaná pasivní solná jeskyně má stěny obložené solnými kvádry, solnými hality, solnými panely a lisovanými solnými cihlami. Strop je nastříkán vrstvou soli prachové a podlaha je ze soli hrubozrnné. Do prostoru se mikročástice soli uvolňují pomocí proudění vzduchu, vzdušné vlhkosti a zahříváním podlahy a stěn. Aktivní solné jeskyně mají povrch místnosti opatřen pouze dekorativním nástřikem prachové soli.

PŮLDRUHÉ hodiny autem po dálnici z Ostravy se naskýtá polská alternativa výletů do hor s výhledy i zajímavostmi.
Nádhera k výletu jen kousek od Ostravy. Podívejte se do Beskid v Polsku

Velmi jemná sůl je mechanickým rozprašovačem rozmetána do vzduchu a současně prochází přes roztok chloridu sodného a tím můžeme tento intenzivně obohacený vzduch vdechovat. Solné jeskyně kombinované vznikají kombinací obou způsobů. Hitem poslední doby je pak vytváření solné mlhy pomocí solného generátoru nebo ultrazvukového vyvíječe.

Do solné jeskyně choďte v lehčím pohodlném oblečení, na nohách čisté ponožky nebo čistou plážovou obuv. V den návštěvy nepoužívejte parfém a zapomeňte na deodorant. Počítejte s tím, že se uvnitř jeskyně nesmí jíst ani pít.

A pro koho není? Solnou jeskyni mohou navštěvovat všichni, kteří nemají zakázaný pobyt u moře. Pokud trpíte nadměrnou funkcí (hyperfunkcí) štítné žlázy, mohl by vám vadit vyšší obsah jódu v solném vzduchu. Naopak těm, kteří mají nedostatečnou funkci (hypofunkci) štítné žlázy, by měl takový pobyt pomoci.

Přírodní jeskyně

Speleoterapie využívá klima v přírodních jeskyních, kde vznikají dětské léčebny respiračních onemocnění. Najdete je například Jeseníkách nebo v jeskyních Moravského krasu. Děti se zde učí správně dýchat a jsou pod dozorem lékařů. Hrají si, cvičí, hrají na flétny nebo odpočívají na lůžku. Úspěšnost speleoterapie je vysoká. Až u devadesáti procent pacientů se snižuje nemocnost a užívání léků. V krasových jeskyních je unikátní klima. Převažují zde ionty hořčíku a kalcia. Voda, která prosakuje vápencovým masivem, je nasycena kalciem a kapky, které se o zem roztříští, vytvoří jemnou mlhovinu s důležitými minerály.

V rekreační oblasti Miskolc v maďarských lázních Miskolctapolca se už od 16. století využívají k terapiím zdejší jezerní jeskyně. Vyvěrají tu prameny s vodou o teplotě 30 °C. Koupání v této přírodní kryté plovárně je skvělým zážitkem. Léčivý účinek spočívá ve zdejším klimatu, teplé krasové vodě a vodních proudech. Při pozorování jedinečných přírodních útvarů v jeskyni se můžete zaposlouchat i do záhadně znějících ozvěn.