Na onemocnění však mohou poukazovat bolesti břicha, nechutenství, nadýmání, pálení žáhy a nevolnosti. Nezřídka se dostavuje také časté močení, zácpa a menstruační problémy. I když vyjmenované problémy nemusejí znamenat vážnou zprávu, je důležité na tuto možnost myslet a při sebemenších pochybách se svěřit svému gynekologovi. „Důležitý je čas, zpoždění několika měsíců může rozhodnout, zda lékaři zjistí onemocnění ve vyléčitelném stadiu. Je tedy potřeba naslouchat signálům vlastního těla,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., FCMA, vedoucí Onkogynekologického centra VFN v Praze.

Dlouhodobě špatná prognóza u nádorů vaječníků je dána především limity současné medicíny při včasném odhalování nádorového bujení. „Toto onemocnění nejsme většinou schopni najít včas – ve vyléčitelném stadiu. Vaječníky jsou totiž uloženy hluboko v těle a nemůžeme je vyšetřit tak jednoduše jako prsa, děložní čípek, kůži nebo varlata. Navíc mají okolo sebe v pánvi dostatek prostoru. Když se vaječník zvětšuje nádorem, nezpůsobuje dlouho žádné obtíže,“ vysvětluje profesor Cibula.

Třicet až padesát procent žen, trpících endometriózou, má potíže s plodností
Každá desátá Češka trpí tajemnou ženskou chorobou. Léčit ji lze i hormony

Situaci mnohých nemocných žen komplikuje rozšiřování nádoru ve velmi časném stádiu onemocnění. Nejčastější typ ovariálního karcinomu je totiž křehký nádor. Už při malé velikosti se z něj mohou uvolňovat nádorové buňky do tekutiny, která cirkuluje v dutině břišní. Nádor se tak rychle šíří na povrch břišních orgánů ve formě metastáz.

V případě tohoto onemocnění hraje velkou roli i dědičnost. Nedědí se však samotný nádor, ale zvýšená pravděpodobnost, že člověka toto onemocnění postihne. Může za ni genová mutace BRCA1 a BRCA2, kterou trpí každý osmistý Čech, a to jak ženy, tak i muži. Ženy s touto mutací genu mají až třicetkrát vyšší riziko rakoviny vaječníků, ale také desetkrát vyšší šanci, že se u nich vyskytne rakovina prsu.

Prevence je minimální

Pozitivní vliv má užívání hormonální antikoncepce, která riziko rakoviny vaječníků snižuje o třicet až padesát procent v případě, že ji žena užívá alespoň po dobu tří let. Prevencí je i těhotenství mezi pětadvacátým a pětatřicátým rokem života a kojení alespoň po dobu jednoho roku. Nejdůležitější roli však hrají pravidelné návštěvy gynekologa s vyšetřením vaječníků pomocí ultrazvukové vaginální sondy. I přes pokročilost moderní medicíny zatím neexistuje prevence, která by snížila riziko onemocnění. Avšak u žen s potvrzenou mutací v genech BRCA1 nebo BRCA2 jsou možné preventivní operace, které riziko minimalizují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně také dělohy.

Pokroky v léčbě

Rakovina vaječníků je léčena operativně a pomocí chemoterapie. Léčebné postupy v posledních letech prošly zásadním vývojem a jsou často kombinovány s biologickou léčbou. Průlomem je také cílená léčba takzvanými PARP inhibitory. Karcinom vaječníku je závažným onemocněním a právě nyní dochází k objevům, které postupně zlepšují jeho prognózu. Novými možnostmi léčby a přesnějším vyšetřením nádoru však pokroky nekončí.

Veronika Labaštová při prezenci na srazu peckařů.
Nesnesitelné bolesti. Lékařku jsem prosila, aby mi uřízla nohy, vzpomíná žena

Profesor Cibula vysvětluje, že lékaři hodně očekávají také od výzkumu metod časného zachycení nádoru nebo dokonce předpovědi zvýšeného rizika: „Velké výzkumné týmy testují několik přístupů, jako je detekce nádorových buněk v krvi, v sekretu z děložního hrdla nebo z výplachu dutiny děložní. Také však zkoumají možnosti genetického vyšetření, které odhalí kumulaci genetických poruch nashromážděných během života, s vysokou pravděpodobností vedoucí ke vzniku nádoru. Žena s touto predispozicí pak bude buď pečlivěji sledována, nebo podstoupí chirurgické odstranění orgánů tak, aby nádor vůbec nevznikl.“