Dále sledujte barvu moči, radí někteří odborníci v těchto dnech. Čím tmavší, tím horší. Právě barva moči je jedním z indikátorů, jak poznat, že člověk dodržuje pitný režim. V parnech, které v létě panují, je dostatek tekutin důležitější než kdy jindy.

Chilli papričky
Dobrá zpráva pro milovníky chilli. Konzumace papriček chrání před infarktem

Kolik by měl v tyto dny každý denně vypít, nelze jednoznačně říct. Odhady odborníků se pohybují od dvou litrů tekutin až po čtyři litry. Potřeba je individuální a závisí na mnoha okolnostech od tělesné hmotnosti přes druh zaměstnání až po množství zkonzumovaného jídla.

Mezi lidmi navíc stále přežívají mnohé mýty, které už odborníci dávno vyvrátili. Vzpomínají, že jedí polévky, aby měli více tekutin. To je omyl.

Pro dospělou osobu doporučují odborníci tlustý pruh opalovacího krému nebo gelu v délce od špičky prostředníčku ke konci dlaně pro každou oblast těla. Množství pro celé tělo pak vypadá asi jako golfový míček.
Zdravé opalování neexistuje. Sluneční paprsky si vybírají daň různými způsoby

Slaná polévka pitnému režimu nijak nepomůže. Muži se ještě stále ptají, jestli jim pomůže, když vypijí více piva. Opak je pravdou. Alkohol má dehydratující účinek.

Dehydratace snižuje aktivitu a pracovní výkon. Stačí prý ztratit jen dvě procenta tekutin z tělesné hmotnosti a schopnost soustředit se spadne dokonce o pětinu. „Známé jsou také výkyvy krevního tlaku, které mohou vést až ke kolapsu,“ doplňuje výčet zdravotních problémů praktický lékař Jan Jelínek. 

Letní drinkyZdroj: Deník