Káva s mlékem. Vražedná nebo prospěšná kombinace?

Zdroj: Youtube

Jak káva, tak mléko jsou prospěšné

Jelikož kávu s mlékem popíjíme a putuje tedy hned do trávicího ústrojí, zajímal nás samozřejmě názor gastroenterologa, lékaře na tuto část lidského těla specializovaného. „Káva s mlékem určitě neškodí. Obě komponenty, jak káva, tak mléko, jsou pro zdraví prospěšné, o tom není už větších pochyb,“ říká profesor Milan Lukáš, člen výboru České gastroenterologické společnosti ČLS JEP.

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.
Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

„Problém může být v tom, že individuální dispozice mohou způsobovat obtíže po pití kávy nebo mléka nebo obého. Nesnášenlivost mléčného cukru laktózy může způsobovat vznik bolestí břicha, průjmů a nadýmání po vypití sladkého mléka. Podobně osoby s dráždivým žaludkem, hypersekrecí kyseliny solné a těžší formou refluxní choroby jícnu mohou mít zhoršení obtíží. U zdravého člověka tato kombinace, káva a mléko, nevede k žádným obtížím ani k problémům,“ uklidňuje gastroenetrolog.

Poradí si s bolestí a s otoky

MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova.MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova.Zdroj: Se svolením Dušana ZhořeSe zpochybňovanou kombinací kávy a mléka nemá žádný problém ani Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova. „Podle výzkumů lze konstatovat, že mléko hraje klíčovou roli ve vytváření stabilních pěn kávových nápojů. Obsah tuku a proteiny v mléce ovlivňují nejen chuť, ale i texturu kávy. Výzkum společnosti Nestlé ukázal, že přidání mléka nemá vliv na biodostupnost polyfenolů, což jsou antioxidanty obsažené v kávě.“


Nahrává se anketa ...

Doktor Zhoř upozorňuje navíc na výzkum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, který odhalil, že konzumace kávy smíchané s mlékem snižuje otoky v těle.

Mléko obsahuje aminokyseliny a antioxidanty, jako jsou polyfenoly nalezené v kávě. Kombinace těchto dvou prvků poskytuje úlevu od otoků a bolestí v kloubech, které mohou být způsobeny artritidou, bakteriemi nebo traumatem, které vedou k zánětu v těle.

Kafíčko jen hezky černé?

Lukáš Roubík, zakladatel Institutu moderní výživy, vystudoval výživu člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Na webových stránkách Institutu už před časem komentoval šířený mýtus, v němž se tvrdí toto: „Popíjejte svoje oblíbené kafíčko zásadně bez mléka či smetany! Působí totiž velice špatně na dvanácterník neboli duodenum, který pak v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník.”

Mléko v kávě má spoustu lákavých podob:

Pozor při pálení žáhy

„Podle současného vědeckého poznání není nic takového pravda a naopak se zdá, že káva dokonce podporuje činnost žlučníku a celého tenkého střeva,“ říká Lukáš Roubík. „Káva s mlékem či smetanou může samozřejmě vyvolat potíže u osob, které mají problémy se samotným mlékem - laktózovou intoleranci, alergie na bílkoviny kravského mléka a další.“

Pozor by si podle odborníka měli dát na jakoukoliv kávu, s mlékem i bez, lidé, kteří trpí na časté pálení žáhy, takzvaný gastroezofageální reflux. Káva totiž zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a může příznaky refluxu zhoršit.

Zaručená pravda z facebooku

Zajímal nás i názor ženy, která kávu pro své zákazníky denně připravuje. Monika Matúšová, baristka z pražírny Zlaté Zrnko, je odbornicí, která ve spolupráci se znalci kávy z Itálie veřejnost v oblasti kávy vzdělává.

Dokonce i káva se dá osladit medem a chutná moc dobře
Přísada, kterou si běžně dáváme do čaje, kdysi porazila armádu

„O tom že káva s mlékem nějakým způsobem škodí našemu dvanáctníku, a tedy celému trávení jsme mohli poprvé slyšet před myslím šesti lety na facebooku, kdy o tom informoval jistý vědec. Už to bylo trochu zvláštní, protože studie se většinou zveřejňují na vědeckých platformách, a ne na facebooku,“ vzpomíná Monika.

Místo kravského to ovesné

Monika Matúšová, baristka pražírny Zlaté zrnko.Monika Matúšová, baristka pražírny Zlaté zrnko.Zdroj: Se svolením Moniky Matúšové„Tvrzení, že káva s mlékem škodí, obletěla svět rychlostí světa a samozřejmě se k ní dostali i ostatní odborníci, kteří ale hned poukázali na to, že ve studii je několik chyb a že je to celé nějaké pofidérní. Káva s mlékem nijak prokazatelně zdraví neškodí. Jenže vyvrácení lživé informace se šíří hůře než lež samotná, a tak si dodnes lidé myslí, že káva s mlékem je škodlivá,“ upozorňuje baristka.

Podle Moniky Matúšové káva na lačno bleskově startuje trávení, a tak se může stát, že její ranní konzumace coby prvního nápoje někdy vyvolá průjem.

„Já osobně mám citlivé trávení a kávu s mlékem jsem nikdy neměla ráda. Ale od té doby, co je k dispozici ovesné mléko, dám si sem tam i cappuccino. A doporučuji to každému,“ usmívá se baristka.

Mléko v kávě jako prevence rakoviny

Mléko v kávě nejen že žádnou rakovinu nezpůsobuje, ale dokonce může sloužit k její prevenci. Jak? Podle webu Coffeescience.org se říká, že konzumace kávy vede k rakovině jícnu. Je známo, že pití velmi horkého šálku kávy zvýší šance na tepelné popáleniny v citlivých tkáních jícnu.

Tělo vždy potřebuje vodu a elektrolyty, čili minerální látky. Ty získává  pitím obyčejné vody nebo ještě lépe slabě a středně mineralizovaných vod.
Voda dobře nehydratuje, šíří se ve velkém na internetu. Jak je to doopravdy?

Popáleniny jsou pak důležitou součástí procesu, který přispívá k nebezpečí vzniku malignit jícnu. Přidáním mléka do šálku kávy však výrazně snížíte teplotu nápoje, a ten takto může být pro jícen mnohem bezpečnější.