Po celém světě probíhá osvětová kampaň pod názvem Pinktober. Jeho cílem je zachránit co nejvíce ženských životů. Pravidelným mamografickým vyšetřením, doplněným případně dalšími metodami, třeba samovyšetřením, je možné zjistit většinu nádorů již v počátečním stadiu, tedy v době, kdy jsou dobře léčitelné. Jenže v Česku mamografickou kontrolu navštěvuje jen 60 % žen. To chce změnit nezisková organizace Loono svou osvětovou kampaní Růžový říjen.

Nezapomínat na samovyšetřování

V rámci kampaně Loono spustilo webové stránky s informacemi o prevenci, na kterých přináší také odpovědi na nejčastější otázky. V průběhu října Loono vydá desítky edukačních příspěvků na sociálních sítích, připomene, na jaká vyšetření by měly ženy chodit, a naučí správnou techniku samovyšetření.

Zdroj: Youtube

Neopomene tematiku BRCA genů, které výrazně zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníku: u rakoviny prsu desetkrát a u rakoviny vaječníků dokonce třicetkrát.

Na genetické testy lékaři někdy zapomenou

Včasné odhalování žen, které jsou nositelkami genů BRCA, je tématem i dalších organizací. Genetické testování by měly absolvovat především všechny ženy, u nichž je nádor prsu odhalen do 45 let věku. Ne všude se to bohužel v České republice děje.

Denisa přišla během léčby nejen o prsa, ale i o vlasy.
Žena má geny jako Angelina Jolie. Kvůli nim onemocněla rakovinou

„Z dat z českého registru CZECANCA odhadujeme, že je vyšetřeno okolo 80 % pacientek s karcinomem prsu, splňujících kritéria pro toto vyšetření. Proto jsme v rámci edukační kampaně obeslali všechna mamologická centra se samolepkou s indikačními kritérii ke genetické testaci. Lékaři tak budou mít kritéria stále na očích a nezapomenou pacientce konzultaci u klinického genetika nabídnout,“ popisuje Veronika Cibulová, tajemnice pacientské organizace Veronica, jak se snaží edukovat méně informované lékaře.

Nádor prsu hrozí i mužům

Pomůže ale i to, když ženy budou o svém zdraví vědět víc a nebudou se ostýchat lékaři o vyšetření říci samy.

„Občas se stane, že lékař ženu s rakovinou prsu, zvláště ve středním věku, na genetickou testaci bohužel sám nepošle. I proto lze aktivní přístup žen-pacientek jen doporučit,“ říká Petra Adámková, předsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů.

Rakovinu prsou mohou mít i muži.
Rakovinou prsu mohou onemocnět i muži. K lékaři se ovšem bojí

Na genetické testy jdou kromě pacientek s časnou rakovinou prsu vždy i jejich rodinní příslušníci, tedy děti, sourozenci a rodiče. Test se provádí také u mužů, protože i u nich hrozí rakovina prsu.

Leták zachraňuje životy

Skvělým výsledkem spolupráce pacientských organizací a lékařů je nový edukační leták, zaměřený na základní informace o karcinomu prsu v souvislosti právě s genetickou mutací BRCA. Autoři jsou špičkoví odborníci v oblasti onkologie: profesorka Tesařová, primářka Zimovjanová a profesor Zikán.

MUDr. Martina Zimovjanová, Ph.D., primářka Onkologické kliniky VFN (na fotografii uprostřed) s představitelkami pacientských organizací při křtu nové příručky pro pacientky s genetickými mutacemi BRCA 1 a BRCA 2.MUDr. Martina Zimovjanová, Ph.D., primářka Onkologické kliniky VFN (na fotografii uprostřed) s představitelkami pacientských organizací při křtu nové příručky pro pacientky s genetickými mutacemi BRCA 1 a BRCA 2.Zdroj: Se svolením Addicts

Křest proběhl teď v říjnu a profesorka Petra Tesařová o edukačním letáku prohlásila, že „může zachraňovat životy.“ Riziko karcinomu prsu totiž u nosiček genové mutace BRCA začíná významně stoupat už od 25 let věku. Když se mutace zjistí včas, jde nádoru předejít sledováním pacientky nebo včasnou preventivní operací.