„Každý rok hledáme sponzory a dárce, kteří by věnovali či zaplatili školní pomůcky dětem ze sociálně slabých rodin. Letos se jedná podobně jako loni o více než 30 dětí, s jejichž rodinami dlouhodobě pracujeme,“ řekla Irena Kešnerová, vedoucí programů pro pomoc rodinám s dětmi v Respondeu. Terénní sociální pracovnice koncem srpna při svých pravidelných návštěvách v rodinách s sebou přinášejí také penály, pera, tužky, sešity, tempery, vodovky, pastelky, fixy, lepidla a další základní školní pomůcky.

Část zmíněných rodin letos automaticky získá na každé dítě také jednorázový příspěvek pět tisíc korun, který vzhledem ke zdražování potravin a energií skutečně ocení.

„Máme ale i rodiny, které příspěvek automaticky nedostanou, protože nepobírají přídavky na děti. U velké části rodin, které přijmeme ke spolupráci, jsou právě přídavky na děti a další sociální dávky prvním krokem, který jim pomáháme vyřešit. Velmi často se rodiče nedokáží zorientovat v žádostech, které mají vyplnit, v dokladech, které mají doložit a podobně. Ale přesto se nám podařilo se všemi takovými rodinami žádost o jednorázový příspěvek vyplnit,“ vysvětlila Kešnerová a doplnila, že způsob žádosti o tuto dávku je velmi jednoduchý.

Poděbradská radnice.
Poděbrady hýbe další kauza. Radní najal detektiva na sledování kandidátů opozice

Někdo může namítnout, že přeci není třeba rodinám zajišťovat pomůcky do školy, když dostanou pět tisíc na dítě, za což se dá nakoupit velmi solidní výbava do školy.

„Většina lidí si však neumí představit, v jakých podmínkách mnoho našich klientů s dětmi žije. Kvůli zdražování energií a potravin nízkopříjmové rodiny doslova vytloukají klín klínem a snaží se ze všech sil udržet si bydlení a pokud možno poskytnout dětem alespoň základní stravu a péči. Takže mohu říci, že velmi často použijí tento příspěvek na uhašení největšího ohně, což je dluh za bydlení. A na školní pomůcky už zkrátka nezbude,“ upozorňuje Kešnerová.

Festival Soundtrack 2021 ve čtvrtek 26. srpna.
V Poděbradech startuje festival Soundtrack. S Jamesem Bondem i Vojtou Dykem

Zda přibývá rodin, které pomoc sociálních pracovníků potřebují, lze těžko posoudit. „My máme kapacitu v programech Pomoc rodinám s dětmi v okrese Mladá Boleslav a Případová práce s rodinami v okrese Nymburk stále průběžně naplněnou a většinou je i několik rodin, které na uvolnění místa čekají. Proto jsme od letošního roku navýšili kapacitu rodinných služeb, a to zaregistrováním sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi SAS Respondeo pro okres Nymburk, Mělník a region Brandýs nad Labem. V souvislosti s tím jsme přijali dvě nové kolegyně. To, že je po našich službách poptávka, považujeme za velmi příjemnou zpětnou vazbu, ocenění a motivaci k další práci,“ uzavírá Kešnerová.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.