„Zdravotní asistentka má daleko menší plat než zdravotní sestra. Je něco jako sestra typu B. Přitom kolikrát dělá psychicky i fyzicky náročnější práci. Kolikrát přijdu domů utahaná tak, že se hned svalím na postel," svěřila se Monika Stýblová.

Jako zdravotní asistentka nemá v kompetenci některé výkony co zdravotní sestra. Smí ale u nich asistovat. „U pacientů po operaci smím například připravovat infúze, ale do žíly jim je už dát nesmím. To je pouze v kompetenci zdravotní sestry. Nikoho nezajímá, že mám daleko více zkušeností, než holčina, která má ještě mokrý diplom," uvedla s určitou hořkostí mladá žena.

Jak dále poznamenala, mnohým zdravotním sestrám, které vystudovali střední školu ještě za minulého režimu a mají letitou praxi, se takové rozdíly nelíbí.

Stejná práce za jiné peníze

„Nikdo s tím ale nic neudělá. Všeobecná sestra má daleko více pravomocí než my. Má i podpisový vzor. Když mám směnu, musí tam s námi být alespoň jedna všeobecná sestra," upozornila Monika Stýblová a dodala, že zdravotní asistenti ale přitom dělají v podstatě stejnou práci jako všeobecná sestra.

Rozdíl ale přeci jen v něčem je, a to velký. „Jsou to peníze. My máme za stejnou práci daleko méně peněz. Proto se my špitálům vyplácíme. Děláme to samé co všeobecné sestry, ale za méně peněz. Proto to chci změnit a od října začnu studovat vyšší odbornou školu," řekla rozhodně sympatická žena.

Jak sama sdělila na další studia na vysoké škole už nemá pomyšlení. „Na to nemám. Stejně, když o tom přemýšlím a vidím ta mladá děvčata, jak přicházejí ze škol a téměř nic neumí a my jim radíme, tak mi to připadá jako velká nespravedlnost," dodala Monika Stýblová s tím, že by potom chtěla pracovat na živnosťák.

Čtěte také: Vysokoškolské vzdělání sester není pro nemocnici nejdůležitější parametr