V některých případech i několik desetitisíců korun. Za jeden čtvereční metr pozemku by museli zaplatit padesát korun. Kdo by se ale do daného termínu připojil, měl by na poplatku úlevu a zaplatil by obci jen devět tisíc korun.

Vyhláška vešla v platnost koncem března letošního roku a na webových stránkách obce se proti ní strhla velká diskuze, která zašla až k slovním útokům na zúčastněné lidi. „Obecně závazná vyhláška mne osobně připadá, jako kdyby vypadla z lichvářské dílny - jako msta těm, co nebyli nápomocni," uvedl v diskuzi odpůrce tlakové kanalizace Jaroslav Staněk.

„Kanalizace stála 90 tisíc korun. Dostali jsme na ni dotaci a na spoluúčast si obec musela vzít úvěr. Cílem poplatku bylo i to, aby se lidé na kanalizaci co nejdříve připojili," uvedl starosta Hudlic Pavel Hubený.

Splnění podmínek dotace

Na kanalizaci není nyní připojeno kolem sedmdesáti nemovitostí. „Musíme splnit podmínky dotace, jinak bychom ji museli vrátit. Předpokládali jsme, že peníze za poplatek zůstanou obci. Obrátili jsme se proto na Státní fond životního prostředí, ale zatím nemáme konkrétní informace o tom, jestli jsou vybrané peníze příjmem projektu či nikoli," vysvětlil starosta.

V případě, že by vybrané poplatky byly příjmem projektu a obec je musela vrátit, tak nemá důvod je od lidí vybírat. „Z tohoto důvodu jsme vyhlášku prozatím zrušili. Když nám pracovníci fondu sdělí, že tyto peníze nebudou příjmem projektu, znovu ji schválíme," uvedl ke zrušení obecní vyhlášky Pavel Hubený.

Čtěte také: Hygienické potřeby ucpávají kanalizaci, připomínají vodohospodáři z Příbrami