Vrátit se k žákovskému jízdnému (jež bylo zrušeno před rokem s nástupem nové koalice) bylo podmínkou změn v krajské vládě. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu dřívějším partnerům – STAN, ODS a Nezávislým Středočechům – a nově se dohodlo na spolupráci se sociálními demokraty s podporou komunistů. Jak pro ČSSD, tak pro KSČM je žákovské jízdné priorita. Bude tedy zpět; podle všeho od příštího školního roku. Od září 2018. O jeho přesné podobě se ještě bude jednat.

Už dnes je však jasné, že se nemá uplatnit zpětné proplácení jízdenek uplatňované plošně – tedy pro všechny bez rozdílu, jak to fungovalo dříve. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) Deníku řekla, že rozhodující má být hledisko sociální potřebnosti. A mělo by se jednat o slevové karty, jež se budou uplatňovat hned v rámci jízdy; přímo při odbavení v rámci integrované dopravy. Tedy jak v autobusech, tak ve vlacích.

Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Středočeskému kraji nově vládne ANO s ČSSD a podporou KSČM

Plány na obnovení žákovského jízdného leží v žaludku nyní opozičním občanským demokratům. Trnem v oku jim bylo i v minulosti – a společně s nimi se tehdejší povolební krajská reprezentace v čele s ANO před rokem dohodla na jeho konci. „Teď je ANO bude znovu zavádět,“ ohradil se za ODS Martin Kupka, který i v těchto souvislostech neváhá sáhnout k ostrým slovům: pod taktovkou Jermanové se do vedení kraje vracejí „pohrobci Davida Ratha“.

Nově vládne Středočeskému kraji koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM. V opozici jsou STAN, ODS, TOP 09 a Nezávislí Středočeši – od nichž však Michaela Vojtová ohlásila přestup do klubu ANO.

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Středočeská hejtmanka chce stihnout vše: práci na kraji i ve sněmovně