Rozruch kolem auta

Právě užívání majetku kraje manželem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se jeho vyjádření týkalo. Konkrétně mediálního rozruchu kolem jeho jízd ve služebním voze Škoda Superb, který kraj poskytl hejtmance i s možností soukromého užívání.

Portál Seznam.cz upozornil, že za volantem bývá často viděn i Pokorný. Bez toho, že by ve voze seděla i jeho žena. Na cestách do kadeřnického salonu v Benešově, kde hejtmančin muž pracuje. S tím, že takové podmínky neexistují v žádném jiném kraji. V některých sice mají hejtmani služební vůz k dispozici i pro soukromé využití (jde ostatně o poměrně rozšířenou manažerskou výhodu), avšak není možné, aby automobil jezdil, když v něm představitel kraje nesedí.

Dosud platilo, že hejtmanka jezdí dvěma služebními vozy. Auto s řidičem je takzvaně sdílené s krajským úřadem (tedy s využíváním podle jejích potřeb i požadavků úřadu) – a druhý vůz značky Škoda Superb se používal nejen jako služební, ale podle smlouvy s krajským úřadem byly možné i soukromé jízdy. Smlouva připouštěla, že auto může řídit i rodinný příslušník.

V prohlášení, které v pondělí Pokorný přečetl novinářům, načež s manželkou odešli držíce se za ruce, zdůraznil, právě to, že auto – prý jde o dva roky starý vůz po bývalém hejtmanovi Miloši Peterovi z ČSSD, který má najeto 120 tisíc kilometrů – jejich rodina užívala na základě řádné smlouvy. Připomněl, že za to úřadu platila 3719 Kč měsíčně, navíc během doby užívání také uhradila za pohonné hmoty 29 826 korun. Připomněl, že záležitosti spojené s chodem domácnosti zařizuje on, jestliže se manželka naplno věnuje politické kariéře (přičemž on ji plně podporuje). Jeho světem to prý však není – pouze mu přibyly společenské povinnosti.

Co uvedli k používání služebního auta kraje

* Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka (7. srpna):

- Vůz, který mi byl poskytnut krajským úřadem jako benefit, stejně jako tomu bývá ve státní i soukromé sféře, využíváme s manželem skoro denně. A hned pro oba účely najednou – k mým služebním cestám po kraji v době víkendů, kdy si řídím sama, nebo mi dělá řidiče manžel, a samozřejmě i k soukromým účelům. Vše v souladu s dikcí uzavřené smlouvy, která jasně uvádí, že tento vůz mohu zapůjčit i manželovi.

- Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích. Pokud mi dělá řidiče, je to pochopitelně zdarma.

- Za používání služebního vozu k soukromým účelům se mi zvyšuje daňový základ o jedno procento z pořizovací ceny svěřeného vozidla. Řádně plním daňové povinnosti spojené s užíváním vozidla a platím ujeté kilometry.

Smlouva už neplatí

S ježděním v krajském autě je ale konec. Pokorný v pondělí prohlásil, že „Jarku“ požádal, aby je auta okamžitě zbavila. Mluvčí hejtmanství Nicol Lenertová následně informovala, že smlouva o užívání služebního vozu pro soukromé účely hejtmanky byla vypovězena. „Vůz je zaparkován na krajském úřadě,“ konstatovala mluvčí.

Ilustrační foto
Lidé spící ve stanech jsou pro zloděje snadná kořist

S ježděním v krajském autě je ale konec. Pokorný prohlásil, že „Jarku“ požádal, aby je auta okamžitě zbavila. Mluvčí hejtmanství Nicol Lenertová následně informovala, že smlouva o užívání služebního vozu pro soukromé účely hejtmanky byla vypovězena. „Vůz je zaparkován na krajském úřadě,“ konstatovala mluvčí.

Opozice bude počítat

Jisté je, že rozruch tím nekončí. O využívání auta chce středočeská opozice mluvit koncem měsíce na jednání krajského zastupitelstva, jak již naznačil Martin Kupka (ODS). Političtí oponenti se chtějí zajímat jak o obsah smlouvy o využívání auta – a prověřit, zda nedocházelo ke zneužívání majetku pořízeného z veřejných peněz – tak o okolnosti jejího vzniku. Lze také očekávat, že se pustí i do počítání: budou chtít porovnat částku, která byla podle Pokorného zaplacena za spálenou naftu, s předloženým výkazem ujetých kilometrů.

Dá se navíc předpokládat, že využívání služebních vozů politiky „mimo službu“ se dostane do centra pozornosti i v dalších krajích.

Hejtmančin manžel Pokorný se také v pondělí ohradil proti způsobu, jakým se o jeho jízdy ve služebním voze Středočeského kraje novináři zajímali. Nebylo prý třeba najímat bývalého policistu, aby ho sledoval z křoví. „Můžete se mě přímo zeptat a já vám rád odpovím,“ prohlásil do objektivů kamer s tím, že slušný člověk v takovém případě zazvoní u nich doma, navštíví ho v práci – nebo mu zavolá.

Akce byla oslavou 100 let od založení Československa.
OBRAZEM: Tatíčka Masaryka doma v Lánech vítaly davy lidí

Vyjádření Jakuba Pokorného, manžela středočeské hejtmanky
„Dámy a pánové,

rád bych vás seznámil se svým vyjádřením ke kauze používání krajského služebního vozidla paní hejtmanky. Nejsem žádný řečník, tak mi dovolte mé vyjádření přečíst.

S mojí ženou jsme spolu od léta roku 2013, tedy dříve, než vstoupila do velké politiky. Prožívali jsme tak spolu Jarčiny začátky ve Sněmovně a posléze nástup do funkce hejtmanky. Jarka věnuje své práci maximum času. V naší rodině se tak stalo pravidlem, že záležitosti domácnosti zařizuji já.

Politika mě nikdy zásadně nezajímala. Můj život se točí kolem mých blízkých, práce, fotbalu a kamarádů. Žil jsem a žiju život, jako většina lidí v této zemi. S politickými funkcemi mé ženy mi samozřejmě přibyly společenské povinnosti. Doprovázím Jarku na akcích, kam je zvána. To je vše.

Dotčené služební auto Škoda Superb je 2 roky staré a má najeto 120 tisíc kilometrů. Je to vůz po bývalém hejtmanovi. Já jsem nevybíral ani model, ani výbavu. Bylo to služební vozidlo hejtmanky a dál jsem vůz neřešil. Na toto služební auto existuje smlouva, která upravuje i naše povinnosti směrem k soukromým jízdám. Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit jejich náklady, které za dobu užívání činily 29 826 korun na pohonných hmotách a měsíční platbu 3 719 korun úřadu.

Vidím, jak Jarku práce naplňuje a baví. Práci pro Středočeský kraj věnuje velmi mnoho. Pro rodinný život není veřejná funkce úplně ideální. Nicméně já svojí ženu podporuju ve všem, i když to pro nás není vždy jednoduché.

Moc mě mrzí, že se Jarka kvůli mně dostala do této nepříjemné situace. Požádal jsem jí tedy, aby nás auta okamžitě zbavila. Garantuji vám, že už se žádného předmětu Středočeského kraje ani nedotknu. Kromě své manželky.

Vojtěchu Blažku ze Seznamu. Příště, až budete chtít něco vědět, nechovejte se jako šmírák, ale přijďte jako slušný člověk a zazvoňte u nás doma, navštivte mě v práci, nebo mi zavolejte. Můžete se mě přímo zeptat a já vám rád odpovím. Nebylo nutné najímat bývalého policistu, aby mě špicloval z křoví a natáčel náš domov a mě na každém kroku.“

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.
Pokuty dostali provozovatelé restaurací pro výletníky i milovníky číny