Podobně by podle žalobcových slov měli dopadnout Rathovi blízcí spolupracovníci – Kateřina Kottová, která kdysi (ještě s příjmením Pancová) bývala ředitelkou nemocnice v Kladně s vlivem na dění i v dalších krajských nemocnicích, a její nynější manžel Petr Kott. Do finále spojeného s přednesem závěrečných řečí dospělo v úterý u Krajského soudu v Praze nové projednávání údajných manipulací s krajskými zakázkami na rekonstrukci hostivického gymnázia, na obnovu zámku v Buštěhradu a na dodávky pro středočeské nemocnice či kladenský domov seniorů. 

Propracovaný systém

Kottovi společně s Rathem a za aktivní účasti Lucie Novanské z firmy, která pro Středočeský kraj zajišťovala administraci veřejných zakázek, podle Jirátových slov nastavili administrativní systém budící zdání legality, kdy s vědomím Ratha a jeho předchozím souhlasem Kottovi trestnou činnost řídili. Státní zástupce trvá na tom, že podle předchozích dohod byla vždy vybrána firma, která zakázku získá. Nikoli zadarmo: za předem stanovený úplatek. Třeba v případě Buštěhradu se podle Jiráta mělo původně počítat s 15milionovou „provizí“ – Rath však požadavek zvýšil na 24 milionů. Ostatní firmy ucházející se o zakázky podle státního zástupce působily pouze jako „křoví“ – a záměrně předkládaly vyšší nabídkové ceny, aby předem vybraný „vítěz“ jasně zabodoval s nejnižším požadavkem. Rath pak měl zajistit bezproblémové odsouhlasení zakázek při jednání rady kraje a valných hromad nemocnic (ty fungují jako akciové společnosti). Státní zástupce navrhl uznat vinnými všech 11 obžalovaných, mezi nimiž nechybějí lidé ze stavebních firem a zástupci dodavatelů pro zdravotnictví. 

Závěrečné řeči začaly v úterý u Krajského soudu v Praze v kauze údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje, kde mezi 11 obžalovanými nejviditelněji vyčnívá někdejší hejtman David Rath.
Obžalovaní jsou vinni, zopakoval v Rathově kauze státní zástupce

Nepodílel se a nevěděl

Určitě lituje, že už neexistuje trest smrti nebo doživotí v Jáchymově, komentoval v úterý Rath Jirátovy návrhy. Sám trvá na své nevině – a to, že se na manipulacích s krajskými zakázkami popisovaných obžalobou nepodílel a ani se neprokázalo, že by o nich věděl, zopakoval v úterý jeho obhájce Roman Jelínek. Ten navrhl zprošťující verdikt – „férově vedený proces“ by podle jeho slov jinak skončit nemohl.

Závěrečné řeči budou pokračovat i v dalších dnech. Na závěr se k vyjádření dostane i Rath – a zřejmě půjde o obsáhlý proslov.

Ilustrační foto
Na projekty pro děti nabízí kraj přes milion. Peníze rozdělí v drobných