„Generace 55+ je v dnešní době hodně opomíjena, když je pro tuto věkovou kategorii obtížné obstát na pracovní trhu. Přitom právě oni mohou nabídnout své pracovní i životní zkušenosti,“ říká ředitelka neziskové organizace Domus Vitea Tereza Kulhánková.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová poskytla 16. března v Praze rozhovor Deníku.
Primátorka Krnáčová: Jde mi o to, aby se Praha rozvíjela

Právě tento subjekt bude centrum provozovat. „Chceme nabídnout těmto lidem volnočasové aktivity, pocit užitečnosti, sounáležitost s komunitou a vědomí, že někam patří,“ doplňuje Kulhánková.

Sociální podnik Domus Vitae bude ve Stromovce provozovat kavárnu s názvem Domeček, která bude k dispozici nejen členům komunitního centra, ale i široké veřejnosti. V ní se budou pořádat výstavy děl umělců z okolí, občasný prodej rukodělných výrobků, květin a mnoho dalších různorodých aktivit, s jejichž nabídkou přicházejí sami obyvatelé z okolí.

V sociálním podniku je současně možné objednat si služby třeba hodinového manžela a pomocnice v domácnosti. Záměrem je vytvořit a dále rozvíjet prostředí, umožňující využít znalostí, zkušeností a schopností aktivních seniorů ku prospěchu jak těchto osob, tak i ostatních.

Místostarosta Prahy 3 David Gregor a Tereza Vránková ze Samsungu při předání lednice v Komunitním centru Žižkov.
Sláva na Žižkově: Komunitní centrum má lednici pro sdílení potravin

„V minulém roce jsme jako centrum Domus Vitae pro seniory organizovali dvouměsíční kurs angličtiny, taj-či a politologie. V letošním roce pokračujeme anglickou konverzací, nordic walkingem, malováním a základy počítačové gramotnosti. Na podzim se chystá němčina a těsně před svátky na konci roku rukodělná dílna. Zázemí v centru najde i lesní školka, tak aby docházelo ke komunikaci mezi jednotlivými generacemi,“ doplňuje Kulhánková.

Projekt iniciovala dvojice lidí, která má hluboké zkušenosti ze zdravotnictví a sociální péče. Ivan Dvořák byl předseda správní rady Nadace Via a Kateřina Čihařová působila jako předsedkyně správní rady Sue Ryder International CZ, o.p.s.. Oba si vytkli za úkol vybudovat komunitní centrum, kde by se lidé mohli setkávat, vzdělávat a předávat druhým své zkušenosti. Podařilo se jim získat do nájmu bývalý drážní domek ve Stromovce, kde od února 2018 nezisková organizace Domus Vitae sídlí.

Ptačí rodiče mohou být velice nebezpeční, jelikož chrání své potomstvo
Ve Stromovce své potomky hlídá nebezpečný labuťák. Pes málem přišel o život