Na relativně blízkou sjezdovku se mohou Středočeši vydat do Monínce. A zbytek? Běžky, brusle a na leckterý kopec se dají vzít děti sáňkovat.

Právě Monínec byl vůbec první sjezdovkou, kam se mohli lidé letos vydat za lyžováním. „Otevírali jsme již v polovině listopadu.Na lyžařskou sezonu jsme se i proto připravovali už od léta. Hlavní práce probíhali od října díky technologogii Snowfactory, která vyrábí sníh, i když je venku nad nulou,“ uvedl PR manažer Radek Polák.

Lidé tak mohou vyrazit na trať dlouhou zhruba půl kilometru, a to od pátku do neděle od 9 do 16 hodin a od úterý do soboty i večer od 18 do 21 hodin. „S plným provozem areálu, jenž nabídne 1,2 kilometru dlouhou Hlavní sjezdovku a Hotelovou sjezdovku, která měří 170 metrů, počítáme zhruba od konce prosince.

Kam vyrazit za zimními sporty ve středních Čechách.Zdroj: DENÍK

Na návštěvníky Monínce bude nově čekat zimní tubing, tedy jízda na pneumatikách speciálním korytem. „Již nyní navíc stojí u horní stanice lanovky nejstarší poštovna v Česku, která byla původně na Sněžce a poté na Javorové skále u Monínce. Poštovna je příjemnou zastávkou, kde návštěvníci najdou expozici o její stopadesátileté historii,“ řekl Radek Polák.

Tím ale výčet sjezdovek, kam by se lidé mohli vydat, ve středních Čechách končí. Kdysi fungovala ještě jedna v Příbrami, to ale v současné době již neplatí. Příbramská lyžařská sjezdovka na Padáku je už několik let mimo provoz. V současné době není provozovatel a ani vhodné klimatické podmínky pro umělé zasněžovaní. „Město neuvažuje o provozování lyžařské sjezdovky na Padáku,“ konstatovala tisková mluvčí města Eva Švehlová.

Ilustrační foto.
Navzdory velkým změnám pohotovosti zůstanou

Sjezdovka kdysi byla na Kutnohorsku ve Zbraslavicích, kvůli mírným zimám ale už není v provozu. Milovníci zimních sportů tak mohli přejít z běžek na brusle - mohou využívat ledovou plochu na Zimním stadionu Čáslav, který byl dostavěn teprve před třemi lety, nebo na Zimním stadionu Kutná Hora.

Novinkou letošní sezony tam bude nové zázemí pro diváky a nebruslící doprovod, kteří doteď museli trávit čas jen na lavičkách. To by mělo být hotové do konce roku. Jde o prosklenou místnost s výhledem na ledovou plochu u prodejního stánku s občerstvením. Vytápěná místnost by měla pojmout zhruba dvacet diváků.

Některá města nabízejí svým obyvatelům možnost vyrazit na běžky. V případě, že by napadl sníh, Město Nové Strašecí má k dispozici stroj na vytvoření běžecké stopy - dělá se v areálu fotbalového klubu, je tam i umělé osvětlení. Za dobrých přírodních podmínek lidé využívají pro běžkování cyklostezku Rakovník - Křivoklát. Trasa je dlouhá 18 kilometrů, zpět do Rakovníka se dá následně dojet vlakem. Musí být ale opravdu dostatek sněhu.

Jablka, slunečnicová semena i lojové koule.
Dát ptákům zbytky z talíře není dobro, ale zločin