Václav Krupička se věnuje prodeji zábavní pyrotechniky. Podle jeho zkušenosti lidé utrácejí podle svých možností v širokém rozptylu. „Lidé utrácení od stokoruny až po tisíce za pyrotechnické výrobky, kterými si vytvoří ohňostroj. Někteří lidé chtějí třeba jen fontánky, nebo pár věcí, které pustí dětem, jak jsou bouchací kuličky, motýlky apod. Někdo chce zase pořádný velký ohňostroj a ten je pak ochoten utratit za ohňostroj třeba několik tisíc korun,“ uvedl.

Cena jednoho ohňostroje se může vyšplhat ale i na několik tisíc, vysvětlil další prodejce pyrotechniky Martin Hopp. Takové ohňostroje trvají déle, jsou třeba složené z větších efektů. „Jde o nějaký poměr času, kvality, velikosti a počtu efektů. Některé běží pomalu a dlouho, jiné rychle a velmi dynamicky, to potom zvyšuje cenu výrobku,“ vysvětlil. Jeden z nejdražších ohňostrojů, který má v nabídce, tak stojí sedm tisíc korun.

S tím souhlasí i Václav Krupička. „Dovážíme třeba tzv. sestavené ohňostroje, které se skládají z několika pyrotechnických výrobků - již propojených. Zákazník tak kupuje sestavený ohňostroj na jedno zapálení, který třeba vytvoří čtyři až pět minut dlouhý ohňostroj,“ řekl. Cena za takový výrobek se pohybuje mezi čtyřmi až šesti tisíci korun a výsledkem je různobarevný ohňostroj s různými efekty.

Ilustrační foto.
Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Jsou ale nějaké nové efekty, po kterých se lidé ptají? Podléhají trendům i ohňostroje? Podle Václava Krupičky se efekty v poslední době nemění, co se týká pyrotechnických výrobků první až třetí kategorie. „Možná je snaha vyrábět jinak obaly, používá se třeba technologie lisování obalů pro kompakty. Oproti slepování jednotlivých moždířů do kompaktů, ale to je ojedinělé,“ uvedl.

Právě tzv. kompakty patří podle něj mezi dlouhodobě oblíbené výrobky. „Lidé si jen zapálí jednu stopinu a výrobek vytvoří ohňostroj dlouhý třeba jednu minutu. Oblíbené jsou kompakty, které vystřídají více druhů efektů, lidi mají rádi tzv. crossetové – křížové - efekty, nebo hodně oblíbené padající deště, tedy brokátové efekty,“ vysvětlil.

Někdo má ale podle jeho zkušeností raději více zapalování. „Pak raději volí třeba odpalování raket, fontán, římských svící,“ vyjmenoval některé oblíbené dělobuchy.

Co se týká ohňostrojů, na hluk si stěžují často chovatelé zvířat. Ptají se lidé častěji po „tichých“ ohňostrojích, které by zvířecí miláčky tolik nestresovaly? Martin Hopp takovou zkušenost nemá. „Moc se na to neptají. Záleží, co si kdo pod tichým ohňostrojem představuje,“ nastínil problém. Tišší ohňostroje existují, ale lidem se nemusejí tolik líbit, jelikož jsou efekty slabé, vysvětlil. „Pokud chcete, aby byl na obloze velký efekt, tak to bez rány nejde. I u těch tišších, které vylétnout nahoru a padají, stejně k nějaké ráně dochází,“ vysvětlil.

Podobně vidí problematiku Václav Krupička. „Některé takové existují, jsou to třeba některé fontány, motýlci, čmeláci apod., které nebouchají. Ale pokud chce zákazník ohňostroj, který bude létat do vzduchu, tak se to bez té ranky neobejde. Nějaká energie musí vynést efektovou část do vzduchu, a k tomu je vždy potřeba trochu toho střelného prachu,“ vysvětlil.

„Tiché“ výrobky podle něj stojí řádově od desetikorun až po stokoruny. „Nezaznamenali jsme nějakou vyšší poptávku po tichých ohňostrojích. Pořádný ohňostroj musí prostě dělat i trochu toho rámusu,“ dodal.

Ilustrační foto
Za tři dny vyrazili záchranáři na 1166 výjezdů

Pokud se chystáte odpalovat ohňostroje, měli byste podle hasičů dodržovat určitá pravidla. „Doporučujeme kupovat pouze zábavní pyrotechniku, která je na náš trh dodávána legálně, má český návod na použití a je opatřena certifikační značkou,“ vysvětlil Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů. Lidé by se podle něj měli vyhýbat navlhlé pyrotechnice a takové, která má například poškozený obal – nebo podomácku vyrobené pyrotechnice.

Skladovat byste měli pyrotechniku na suchém místě z dosahu dětí a vzdálené např. od kamen, krbů, svíček a jiných otevřených ohňů. „Mohlo by dojít k nechtěné iniciaci,“ poznamenal Ladislav Holomčík.

Také připomněl, že při používání zábavní pyrotechniky nesmí dojít k ohrožení zdraví ani majetku. „Podle zákona o požární ochraně si musí každý počínat tak, aby nezpůsobil požár. Jinak mu hrozí pokuta,“ řekl. Pro fyzické osoby to je ve výši až 25 tisíc korun, pro fyzické podnikající osoby a právnické osoby dokonce až 500 tisíc korun. „S pyrotechnikou nesmí manipulovat nezletilé děti bez dozoru dospělých a osoby pod vlivem alkoholu,“ varoval.

Pro odpalování pyrotechniky je vhodné volné prostranství, upozornil mluvčí hasičů. Varoval před vlétnutím ohňostrojů na střechu domu, do otevřeného okna, na balkon a podobně. „Tak vzniká hodně požárů, problém je, když to vlétne do okrasných keřů, nejhorší jsou túje – na první pohled to vypadá jako stále zelený keř, ale uvnitř to je zárodek pro jakýkoliv oheň,“ dodal Ladislav Holomčík.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Tříkrálová sbírka brzy odstartuje. Většina peněz pomáhá v regionu