I když se v centru Prahu Prahy kvůli koronavirovým omezením neuskuteční tradiční adventní trhy, o vánoční strom Staroměstské náměstí nepřijde. Sváteční atmosféru tam přinese právě strom, který až do neděle rostl na soukromém pozemku u chaty nedaleko Jílového u Prahy. Jde o téměř čtyři desítky let starý smrk ztepilý, který dosáhl výšky 17,5 metru. Vzešel ze soutěže společnosti Taiko, která vánoční trhy v centu Prahy pořádala každoročně. Až letos to kvůli koronaviru nebylo možné.

Muzeum Roztoky - ateliér Zdeny Braunerové.
Koho nezaujme luxus kapitalistů, může se nechat zlákat socialismem

Na podvalníku, taženém tradičně truckem americké vizáže, zamířil strom pro Prahu z Prahy-západ na Prahu-východ. Do firemního areálu v Modleticích. Tam počká do noci z pondělí na úterý, kdy bude převezen na Staroměstské náměstí, usazen na místě určení a následně ozdoben. Kvůli transportu nebudou moci parkovat auta v Pařížské ulici.

Předseda představenstva společnosti Taiko Libor Votruba již s předstihem mluvil o tom, že na současnou koronavirovou situaci je na místě reagovat skromnější výzdobou stromu, jehož vztyčení firma (jež letos musela zrušit nejen vánoční trhy, ale i ty velikonoční) prý nabídne magistrátu za režijní náklady. Objevily se však dohady, kdo výzdobu zajistí. Nakonec se o transport stromu postarala společnost Technologie hl. m. Prahy.

Výzdoba v barvách trikolóry

Pro výzdobu se počítá s uplatněním šesti kilometrů – ano, šesti tisíc metrů – světelných řetězů. Ty mají doplnit desítky světelných hvězd a stovky koulí; se sladěním do barev trikolóry: červené, modré a bílé. Slavnostní rozsvěcení se nechystá, aby se lidé neshlukovali a neporušovali tak protiepidemická opatření.

Na rozsvícení dojde během prvního adventního víkendu uprostřed noci; nejspíš někdy nad ránem. Podle všeho by zájemci video z rozsvěcení měli následně najít na sociálních sítích. Už v minulosti bylo tradiční slavnostní rozsvěcení zrušeno – tehdy s odkazem na opatření v rámci boje proti terorismu.

Rozhovor s Robertem Křesťanem.
Robert Křesťan: Srdcem tíhnu k Hemingwayovým hrdinům

Do soutěže, kterou organizátor trhů v centru hlavního města pořádal pravidelně, nabídl strom majitel pozemku u své chaty Roman Veselý. Náletový smrček, nalezený poblíž lesa, kdysi zasadili s partnerkou do rohu zahrady. Tehdy se rozhodli semenáček přesadit s tím, že těsně u trati by neměl šanci. Jenže uplynuly desítky let – a smrk začal dělat problémy i na novém místě: jednak jeho kořeny poškodily oplocení, jednak hrozilo, že za silného větru, o jaké v této oblasti není nouze, by mohl spadnout na silnici. A třeba i někoho zasáhnout…

Z již dříve prezentovaného pohledu hodnotitelů společnosti pořádající trhy byl letošní symbol pražských Vánoc sice menší než smrky z minulých let – ale zdravý a dobře rostlý. A především: na místě s výborným přístupem pro těžkou techniku. Veselý, který měl jasno, že smrk tak jako tak bude muset pryč, ať už za něj tradičně slibovanou desetitisícovou odměnu za strom pro Prahu dostane, nebo nedostane, strom nabízel už předloni; tehdy ale neuspěl. Výška se organizátorům pražských trhů zdála ještě příliš malá. Nyní majitel počítá s tím, že na stejném místě vysadí jiný strom.

Pokud by se během transportu smrk poškodil, má Praha rezervu – a také je ze středních Čech. Vyhlédnutý „náhradní“ strom roste nedaleko Kladna.

Plzeň, Bory, Tesco, Kaufland, sbírka potravin
Potravinová sbírka vynesla 440 tun zboží pro potřebné. Nejvíce v historii