Letouny i vrtulníky

Naplno vše vypukne od pondělka. Právě 21. základna taktického letectva v Čáslavi hostí od 18. do 29. června mezinárodní cvičení nazvané Sky Avenger 2018.

„Za vzdušné síly Armády ČR se do něj zapojí letouny JAS-39 Gripen a L-159 Alca z čáslavské základny, dále vrtulníky Mi24/35 a Mi-171 z 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou,“ sdělil Deníku informační důstojník Tomáš Maruščák.

Zástupce řídícího cvičení Tomáš Merta prozradil, že první letové akce se chystají na pondělní odpoledne. Po dva týdny pak budou k leteckému výcviku využívány především oblasti na jihu a severovýchodě Čech.

Sky Avenger 2018 se uskuteční na základě dlouholeté spolupráce letců české armády s národní gardou v Nebrasce a Texasu, která se datuje od roku 1993. Tehdy byla spolupráce zaměřena především na pomoc amerických partnerů v souvislosti se vstupem do NATO. Úzké kontakty ale pokračují – včetně účasti na společných cvičeních. „Výměna zkušeností probíhá také například v oblasti velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace výbušných zařízení nebo ochrany proti zbraním hromadného ničení,“ poznamenal Maruščák.

Nejkrásnější panenky pro projekt Miss panenka Středočeského kraje – junior vyrobily děti ze Slabců na Rakovnicku
Soutěž panenek pro záchranu životů ovládly výrobky dětí ze Slabců

Nejen vzdušné boje

Program cvičení je plánován ve dvou blocích. Dopoledne mají patřit misím podle komplexního scénáře, odpoledne dojde především na nácvik manévrových vzdušných bojů a na útoky na pozemní cíle – plnění úkolů přímé letecké podpory ve spolupráci s předsunutými leteckými návodčími.

Dějištěm podobného cvičení se letiště v Čáslavi stalo naposledy v roce 2009. Tehdy čeští stíhači trénovali společně s kolegy z letky Lone Star Gunfighters ze San Antonia. Do cvičení se ale letci z čáslavské základy zapojují často. Třeba před týdnem to byl nácvik vedení bojové činnosti při rušení radiolokačních i rádiových prostředků v rámci mezinárodního cvičení Ramstein Guard.

Divocí koně pomáhají i nové květeně u Milovic.
Bývalý vojenský prostor září barvami nových květů

Sky Avenger 2018 v Čáslavi
* Rozsáhlé letecké cvičení za účasti strojů české armády i amerických letounů hostí 21. základna taktického letectva od pondělí 18. června do pátku 29. června
* Příznivce letecké techniky potěší především Spotters Day připravený na středu 20. června:
- od rána budou mít možnost navštívit základnu spotteři, kteří se předem registrovali prostřednictvím www.spottersday.cz a po bezpečnostní prověrce získali akreditaci;
- příležitost k focení dostanou fanoušci sto metrů od vzletové a přistávací dráhy;
- diváci se mohou těšit na vzlety a přistání amerických strojů General Dynamics F-16 Fighting Falcon Texaské národní gardy, na cvičná přiblížení tankeru Boeing KC-135 Nebraské národní gardy – a z mateřské základny Armády ČR se do misí zapojí také nadzvukové stroje Saab JAS-39 Gripen a lehké bitevníky Aero L-159 Alca

Zdroj: Armáda ČR