Hořelo skutečně častěji než obvykle, nicméně práci hasičům přivály především nárazy vichru. „Se silným větrem přímo souviselo 160 případů,“ shrnula ve čtvrtek perný den mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

I když výzvy k zásahům přicházely už od dopoledne – přesně podle očekávání meteorologů – největší nápor zaznamenali středočeští hasiči hodinu po poledni. „Mezi jednou a druhou hodinou odpolední přijali operátoři tísňové linky hlášení o 30 událostech, které téměř všechny souvisely s povětrnostními podmínkami,“ uvedla Fliegerová. „Největší počet výjezdů uskutečnili hasiči v okrese Praha-východ, dále pak v příbramském a benešovském okrese,“ doplnila. S tím, že nejčastějším zásahem byla likvidace stromů a ulomených větví spadlých na komunikace. Na několika místech se však uvolnily i plechy na střeše.

Ilustrační foto.
Návrat z prázdnin masivně hlídá policie

Vítr také komplikoval likvidaci požárů v lesích, na polích i trávy; plameny naopak hnal a podporoval šíření ohně na velkou plochu. Vůbec nejhůř početné zasahující jednotky potrápil – a to od odpoledne až do čtvrtečního časného rána – při hašení obří hromady dřevní štěpky v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku. Škody v řádu milionů korun zde zřejmě mělo na svědomí samovznícení.

Požár štěpky v Rožmitále pod Třemšínem 26. srpna 2020.
Požář štěpky v Rožmitále pod Třemšínem: pravděpodobně došlo ke samovznícení